„Klubrádió
A lényeg

A csirkefarhát árát is maximálják

13/01/2022 14:13

| Szerző: Klubrádió

Bár Orbán Viktor szerdai bejelentése mindössze hat alapvető élelmiszerre vonatkozott, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej mellett a csirkefarhát árát is befagyasztják.

A 444 foglalta össze az élelmiszerárak maximálásának eddig megismert részleteit:

  • az ármaximálás három hónapra szól, és meghosszabbítható,
  • az üzletenkénti árakat veszik figyelembe, az üzleteket fogják ellenőrizni, hogy betartják-e,
  • előírják, és ellenőrizni fogják, hogy az októberi készletet biztosítani kell,
  • több szintű, szigorú szankció lesz (pénzbírság, többszöri szabálysértés esetén eltiltás)

A portál munkatársa rákérdezett arra, van-e köze a döntésnek a közelgő választásokhoz. "Az inflációhoz van köze" – válaszolta Gulyás. A miniszter létező veszélynek nevezte, hogy a kereskedők más termékek árába fogják beépíteni a veszteséget, de ezt a kormány figyelni fogja, és mint mondta, vannak más árszabályozási eszközök.

Az ellenzék szerint inkább az áfát kellene csökkenteni, ahogy például Lengyelországban tették. Gulyás szerint áfacsökkentéssel kevésbé csökkennének az árak. Ez ebben a formában nem teljesen igaz, az áfa mérséklésével a termelők várható vesztesége is csökkenthető legalább valamelyest.

A kormány nem fog kompenzációt adni az ellátási lánc szereplőinek, akik megszenvedik az ármaximumot, mert van "közös teherviselés". Szerinte a kiskereskedelmi profit magasabb, mint amekkora veszteséget okoz ez az intézkedés.