„Támogassa
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: A szuterénből a gazdaság felküzdötte magát a magasföldszintre

2/05/2024 11:30

| Szerző: Kllubrádió/Lőrincz Csaba

Ahogy általában minden, amit a magyar kormány közzétesz, a Pénzügyminisztérium konvergenciajelentésének optimista adatai is a Fidesz törzsszavazóinak szólnak inkább – véli Bod Péter Ákos.

2024. május 02. Reggeli gyors - részlet 24.05.02. Bod Péter Ákos
10:34
00:00

A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években – áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergenciaprogramban. A Portfolio.hu cikke szerint a program tervezete 2024-ben 2,5 százalékos, míg 2025-ben 4,1 százalékos növekedést valószínűsít.

"Konvergenciajelentést olyan országoknak kell leadniuk, amelyek még nem tagjai az eurozónának, nem tudták teljesíteni a belépési feltételeket, és konvergálnia kell. Ilyen Magyarország, Románia és Csehország" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Bod Péter Ákos, hozzátéve, hogy az eurozónához tartozó EU-tagállamoknak stabilitási jelentést kell leadniuk. A volt jegybank elnök elmondta, a konvergenciajelentést kötelessége közzétenni minden országnak, hogy megismerhető legyen, hogyan tervezik teljesíteni az eurozónához való csatlakozás feltételeit: hogyan csökenti az adott ország a deficitet, az inflációt, és a túl magas kamatszinteket. Magyarország esetében Bod szerint "sehogyse", hiszen még céldátum sincs.

"Az valóban kiderül, hogy a Pénzügyminisztériumban nagyon optimista emberek vannak, vagy nem követik az eseményeket, esetleg abban bíznak, hogy minden körülmény jól alakul, ezért küldték az üzenetet, hogy növekedés lesz" – foglalta össze. Hozzátette, a 2,5 százalékos – a kormány szakemberei által csökkentett – előrejelzés többé-kevésbé megfelel a független szakértők előrejelzéseinek. Ez a 2023-as süllyedéshez képest mindenképp előrelépés lehet: "A magyar gazdaság a szuterénből felküzdötte magát a magasföldszintre".

"Hogy kinek készül ez a jelentés? Mariska néninek. Általában minden, amit a magyar kormány közzétesz, az a saját törzsszavazóinak szóló üzenet" – foglalta össze Bod, hozzátéve, konkrétumok helyett inkább az optimista üzenetekre koncentrálnak. A befektetők elolvassák ugyan, de "legyintenek egyet".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2024.05.02., csütörtök 7:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János