„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Korai partecédulát küldeni az inflációról

12/04/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szórakoztatónak tartja Nagy Márton inflációval kapcsolatos hangzatos kijelentéseit Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök azonban rávilágított, hogy bár jó hír a drágulás ütemének lassulása, a számlák fizetésénél ez továbbra is érzékelhető marad.

2024. április 12. Reggeli gyors - részlet 24.04.14. Bod Péter Ákos
11:20
00:00

"Nagyon szórakoztatónak" nevezte Bod Péter Ákos a kormányzat, legutóbb Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter inflációval kapcsolatosan tett, hangzatos kijelentéseit: az infláció összeomlott, összerogyott, eltűnt, olvad, zuhan, visszaszorul. Ami a tényeket illeti: 2024 márciusában tovább olvadt az infláció mértéke, a januári 3,8 százalékot, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6 százalékos szintre csökkent az infláció üteme az előző év azonos hónapjához képest. A volt jegybankelnök szerint ez a kommunikáció arra szolgál, hogy tartsa az emberekben a lelket.

"Komolynak nem mondható a dolog, mert bár a magyar inflációs adatok nagyon jól néznek ki, az árak nőnek" – mondta, hozzátéve, hogy a drágulás nem szűnt meg, csak az üteme lassult. Akik pedig emlékeznek még a tavalyi árakra, tudhatják, hogy ettől nem lesz könnyebb fizetni a számlákat, az élelmiszereket.

"Nem egészen értem ezt a propaganda hangot, más miniszterek más, józanabb hangot ütnek meg" – mondta.

"Az infláció olyan betegség, ami visszavonul, lappang, de az hogy elhunyt volna, kicsit korai partecédulát küldeni" – foglalta össze.

Azonban Nagy Márton a költségvetéssel kapcsolatban is mondott néhány dolgot, ami "nagyon sanyarú". A helyzet meglehetősen rossz, és a miniszter akart valami jót is mondani. Nagy már korábban, a tavalyi költségvetésnél is beleállt ebbe, a miniszter növekedést ígért, de a gazdaság ehhez képest zsugorodott, "tehát még az előjelet sem sikerült eltalálni azoknál a terveknél, amelyekre a költségvetés épült". E tekintetben szerencsésnek tartja Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentését, hogy a 2025-ös költségvetést nem "nyáron tákolják össze", hanem megvárják, amíg az év fele eltelik, és előreláthatóbban tudnak tervezni novemberben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2024.04.12., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert