„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Az ipar visszaesése már trend lett

14/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány által korábban megfogalmazott célkitűzés, a 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés erősen kétséges az ipar visszaesése miatt – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint már a 2 százalékos növekedésnek is örülni kell.

2024. március 13. Esti gyors - részlet 24.03.13. Bod Péter Ákos
07:16
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a magyar ipar januárban sem talált magára, a teljesítménye éves és havi összevetésben is visszaesett. A KSH szerdán publikált úgynevezett első becslése szerint az ipar teljesítménye az év első hónapjában 1,1 százalékkal maradt el a decemberitől és a nyers adatok szerint 3,6 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 4,1 százalékkal volt rosszabb, mint 2023 januárjában. A második, részletesebb becslés is ezt az adatot állította be.

"Engem is meglepett, hiszen a december is gyenge volt, nagyon gyenge" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, hozzátéve, hogy akkor, más  az év végi visszaesést a hirtelen fellépő nemzetközi tényezők okozták, mint a Vörös tengeri forgalom leállása, amely következtében néhány magyar autógyár is leállt. De nem pótolták a kiesett termelést, januárban is folytatódott a magyar gazdaság egyik leglényegesebb húzóágazatának, az iparnak a visszaesése.

"Már nem egy-két hónapról van szó, hanem lényegében trendről" – jegyezte meg. "Azok az álmok, amelyek korábban megfogalmazódtak, hogy 4, 4,5, 5 %százalékos növekedés lesz, visszatér az aranykor", megkérdőjelezhető kijelentések lettek.

A rendelésállomány 16 százalékos visszaesése rosszabb, mint a koronavírusjárvány miatt bevezetett korlátozások idején, és összefüggésben áll az Európai Unió ipari termelésének visszaesésével. Ez az adat is meglepte a közgazdászt. Ha ez nem rendeződik, egyéb iparágak, mint például a gyógyszergyártás jelentőségét emelhetné, amelyhez nincs ekkora iparosításra szükség. Ezek azonban az járműipar erőltetése miatt háttérbe szorultak. Ilyen körülmények közt "már a 2 százalékos növekedésnek is örülni kell".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2024.03.13., szerda 18:35
Riporter: Szénási Sándor