„Klubrádió
Galaxis kalauz

Beszél a köntös

13/04/2024 07:49

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Leonardo DiCaprio autóeladásra gyakorolt hatásától a láthatósági versenyig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arról is beszélgettünk, hogy mi az a Jobs-uniformis; kik a trendsetterek, és hogy más nemzetekhez képest a magyarok mennyire divattudatosak.

2024. április 10. Galaxis kalauz (2024. április 10., szerda 15:00)
49:34
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban néhány alapinformációt már tisztáztunk a reklámról Debreceni Jánossal. A 270. epizódban vele folytattuk a beszélgetést. A reklámszakember elmondta, melyek azok a feltételek, amelyeknek teljesülniük kell, hogy minél nagyobb hatásfokú lehessen a reklám. Nem véletlenül fogalmazott feltételes módban. Kiemelte, hogy valójában a reklámszakma nem egzakt tudomány, és amit szabályszerűségnek látunk, az sokszor csak feltételezés. A fő probléma szerinte, hogy az egyesből következtetünk a tömegesre, márpedig lehet bármilyen okos és rutinos is egy szakember, nem tud elvonatkoztatni a saját preferenciáitól, és azt vetíti ki a vásárlóközönségre.

Persze vannak olyan fogások, amelyek jellemzően pozitív eredményre jutnak. Ilyen a jó szlogen, és hogyha abban szerepel a termék neve. Debreceni János hozzátette, talán nem gondolnánk, de a luxuscikkekre is ugyanazok a szabályok érvényesek. Még ha a reklám típusa, helye más is.

Az utóbbi téma kapcsán került elő a műsorban egy régi történet egy középkorú angol hölgyről, akit annyira elvarázsolt egy estélyi ruha, hogy amikor sikerült összekuporgatnia a rávalót, rohant is Párizsba megvenni. Hogy ott szembesüljön a világ igazságtalanabb felével, ahol az ő pénze akkor sem elegendő, ha éppenséggel elegendő.

A sztori Paul Gallico tollából származik, 1958-ból. Az eredetileg sportújságíró később fikciós regények szerzője lett. Sikeres műveiből pedig filmek sora készült. Gallico eseménydús életéről is szó volt a műsorban.

A fenti történet a Mrs. Harris Párizsba megy című regénye. A francia sikkről, és egy ruháról mesél, amely jelképe egy elbűvölő, és egyszerre elutasító világnak.

A folytatásban a viselet rejtette jelképekről és üzenetekről is szó esett. Keszeg Anna kultúrakutatóval, a MOME tanárával többek között arról beszélgettünk, hogy mára általánossá vált a vágy az emberekben, hogy kitűnjenek. Ez a láthatósági verseny negatívan hat az eredményeink, sikereink megítélésére.

A kultúrakutató elmondta, ma a divatban vannak trendsetterek, akik meghatározzák, mit viseljünk, és emulátorok, akik követik őket. Szerinte hazánkban nem tulajdonítanak az emberek nagy jelentőséget a divatnak, de aki igen, az jellemzően emulátor.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva. Kiemelt kép: Dorothe / Pixabay

Galaxis kalauz
2024. április 10., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes