„Klubrádió
Tűréshatár

Benyovszky – Kalandozó zseni vagy zseniális kalandor?

25/09/2021 11:39

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mária Teréziától, XV. Lajoson át George Washingtonig számos uralkodóval, politikai vezetővel állt kapcsolatban. Ő maga is király volt egy ideig.

2021. szeptember 20. Tűréshatár (2021. szeptember 20., hétfő 19:00)
53:31
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs

Benyovszky Móric-emlékév van. A gróf a Nyitra megyei Verbón született, de hogy pontosan mikor, az eléggé vitatott. Lehetett 1741 vagy 1746 szeptembere, bizonytalanok az adatok. Mint ahogy a személyének, életútjának megítélése is eltérő, bár mind Szlovákiában, mind Lengyelországban, mind Magyarországon hősnek tekintik. Egészen különleges életútja volt, amiről egyre több információ érkezik az emlékév kapcsán orosz, francia, amerikai levéltárakból. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, és Arany Krisztina Firenze-kutató rajzolt hangos portrét Benyovszkyról a Tűréshatár című műsorunkban.

 
Benyovszky Móric
Wikipedia
 

Benyovszky Móric katona volt – egyébiránt az édesapja is –, lengyel huszárok élén szállt szembe az orosz cári hadsereggel. Miután az orosz sereg túlerőben volt, következett a fogság Kazanyban, majd Kamcsatkán. Benyovszky öntörvényű ember volt, megszökött, sőt hajókat kötött el. Érdekes, hogy felvidéki emberként hogyan tanult meg hajózni. A válasz egyszerű: könyvekből. Mellesleg ahelyett, hogy fejvesztve menekült volna, még „hajókázott” a környéken, és térképeket rajzolt, ami akkoriban azért nem volt egy szokásos tevékenység, a hajósok tényleg csak kezdetleges rajzok, adatok alapján tudtak tájékozódni. Meg kell jegyezni, hogy a kor politikai szempontból nézve is bonyolult volt, javában zajlott a gyarmatosítás. Volt olyan ország, amelyik ezt tűzzel-vassal végezte, és volt olyan, amelyik hamis gyöngyökkel. Európa figyelme Kelet felé terelődött, nagyon érdekelt minden hatalmat –már amelyik hajózási szempontból is az volt- India. Elsősorban a fűszerek miatt. Afrika dél-keleti partjai közelében található Madagaszkár, Benyovszky kapcsolatai révén került oda, s miután rendkívüli kommunikációs készségekkel is rendelkezett, s nem utolsó sorban emberséges volt, nem valami vad gyarmatosító, királyukká emelték a madagaszkáriak. Tisztelettel tekintettek rá, mondhatni, hogy a "nagy fehér embernek" tartották. Ugyancsak kapcsolatok segítségével ismerhette meg George Washingtont, ebben Benjamin Franklin, az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyja segített, aki ugye tudós ember volt, és tisztelte a magyar gróf tájékozottságát, tudását, akaratát. A grófi címet egyébként nem örökölte Benyovszky, hanem Mária Teréziától kapta. Egészen kiváló üzletember is volt, ő szorgalmazta például a Magyarországról történő gabonaexportot Fiumén keresztül. A madagaszkári tevékenységét is üzleti körök támogatták, tehát nem a politika.

Benyovszky Móricról a hetvenes években filmsorozatot készített a csehszlovák és a magyar televízió Vivát Benyovszky! címmel, amely annak idején igen sikeresnek bizonyult. Bátran nevezhető kalandfilmnek, hisz maga az alaptörténet is egy nagy-nagy kaland. 

Műsorunk szakértő vendégei szerint Benyovszky Móric egyértelműen korának sztárja volt (mai szóhasználattal élve). Lehet persze kalandornak nevezni, zseninek, tehetséges diplomatának, Közép-európai hősnek, szóval sok mindennek. Az bizonyos, hogy a kor meglehetősen bonyolult politikai viszonyait átlátta, azokhoz tudott alkalmazkodni és ahová éppen vetette a sors, ott megpróbált valamit teremteni. Nem rombolni. Otthon lenni a világban! – talán ezzel lehetne a legjobban jellemezni az életútját. S hogy mi okozta a halálát? Mauritius kormányzója támadást indított ellene, a harc közben vesztette életét.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia.

Tűréshatár
2021.09.20. 19:00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs