„Klubrádió
Megbeszéljük...

Békesi László: Elkésett a kormány, csak kármentésről lehet szó

20/05/2020 21:29

| Szerző: Klubrádió

Elkésett a kormány, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság várható, súlyos következményei esetében már csak kármentésről lehet szó – vélekedett Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter. Szerinte a szociális krízis megelőzése vagy tompítása lenne a legfontosabb, de a kormány intézkedései nem elegendőek.

2020. május 20. Megbeszéljük / részlet, Békesi László (20.05.20.)
14:41
00:00

Azok az intézkedések, amelyeket a járvány által kiváltott gazdasági krízis kezelésére az Orbán-kormány eddig meghozott, méreteikben, hatékonyságukban és összetételükben sem elégségesek a rendelkezésére álló eszközökhöz képest – ezt Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter mondta Megbeszéljük című műsorunkban.    

Látva a járvány döbbenetesnek tűnő gazdasági következményeit, mit kellene tennie a kormánynak a következő napokban, hetekben? Úgy fogalmazott: a késést már nem lehet behozni, kármentésről lehet szó. Amiben nem lehet, nem lenne szabad tovább várni, az a szociális krízis megelőzése vagy tompítása. Egészen világosan fogalmazva: a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek pénzt kell adni, a költségvetésből, nem hitelt. Bizonyos jövedelemhatárig az emberek jövedelmét ki kell pótolni, hogy ne haljanak éhen, a gyógyszereket ki kell váltani. Szerinte már rég meg kellett volna lépni, hogy az ilyen időszakban monopolhelyzetben lévő cégek durva áremeléseit állami eszközökkel megfékezzék. Az alapvető élelmiszereknél és a gyógyszereknél „réges-régen” árstopot kellett volna bevezetni, mert miközben például az üzemanyagoknál csökkennek az árak, ezeknél „iszonyú mértékű” áremelkedést lehet látni. Átmenetileg az államnak a jegybank által kibocsátott olcsó hitelek egy részét állami támogatással át kellene vállalnia azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a munkaerő megtartására fordítják a hiteleket. 

Békesi László szerint a gazdaságvédelmi alap bizonyos prioritásaira most nem kellene pénzt áldoznia a kormánynak. Van egy 1345 milliárdos, járvány miatt létrehozott alap, amelyből ugyanúgy finanszíroznak jelenleg is teljesen értelmetlen presztízsberuházásokat, sportberuházásokat, külföldi támogatásokat, elhalasztható feladatokat, mintha nem lenne járvány. Ezek olyan lépések, amelyeket azonnal meg lehet tenni és nem jelentenének a jelenlegihez képest többletterhetek az államnak – jelentette ki a volt pénzügyminiszter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Megbeszéljük...
2020. május 20., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György