„Klubrádió
Útszélen

Befóliázott politika – Józsa Márta jegyzete

24/09/2023 08:10

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Milyen országot szeretnénk – tesszük fel gyakran a kérdést, és az az általános válasz, hogy na, éppenséggel nem ilyet. Nálunk a gyerekkönyvek mellett járulékos haszonként bizonyos agyakat fóliáztak be. A köz javára történő politikával együtt.

2023. szeptember 21. Útszélen -jegyzet (2023.09.21. - Józsa Márta jegyzete)
02:56
00:00

Milyen országot szeretnénk – tesszük fel gyakran a kérdést, és az az általános válasz, hogy na, éppenséggel nem ilyet.

Én például szeretnék egy olyanban élni, ahol van politika, és ne gondolják, hogy ez baj volna. Hetente többször is szerkesztek közéleti műsorokat, és kénytelen vagyok rádöbbenni arra, hogy sok mindennel együtt a város és az ország ügyeiről való gondolkodás teljes egészében hiánycikk. Elinflálódott, eltűnt, mint erdőben a vadnyom.

Itt van például a volt államfő, aki azt morogta ki éppen legendás, és nemritkán obszcén jelzőkkel ellátott bajsza alól, hogy ő speciel fene nagy zöldre mázolt megmondóemberré avanzsáltan jottányit sem aggódik az országot éppen akkumulátorgyárrá silányító tendencia miatt. Csak be kell tartani a törvényeket, mondja, ami amúgy helyes, kár, hogy semmilyen tartalma nincs. Mondjuk amiatt, hogy az alapvető jogok biztosa most ismerte be: nem történt olyan vizsgálat, amely az akkumulátorhulladék sorsát fenntarthatósági szempontból elemezte volna. A Magyar Akkumulátorszövetségnek pedig nincs információja arról, mennyi lehet az akkugyártásnál keletkező veszélyes és nem veszélyes hulladék. Arról nem is beszélve, hogy jószerével még el sem kezdődtek mindennél nagyobb akksi-nagyhatalmi törekvéseink, máris mindenfelől baleseteket jelentenek be, nyilván a beruházási lázban megfeledkeztek azokról, akik betartatnák a törvényeket. Vagy azokról, aki be szeretnék tartani őket. Kérdés, hogy akkor mit kell és lehet betartatni.

 
Fotó: Mérce
 

Mert a politikához bizony a törvényhozói bölcsesség is elengedhetetlen. A hatalomszomjas blöff szerintük a politika. Ellentétben mindennapi gondjainkkal, amelyek kezelésére fizetjük őket elvileg. Az előzetes kutatások nélkül való vízkészlet-veszélyeztetéssel, a mérgező anyagoktól megbetegedő munkásokkal, és amúgy a – hogy egyik kedves interjúalanyomat idézzem – halálsorra küldött százezreknek az életével, akik havi százezer forint alatti összegből kényszerülnek, hát, mondjuk megélni.

De azént honatyai magatartás ma is van. Idézek egy mondatot, amelynek tizenöt évvel ezelőtt egyetlen szavát sem értettük volna. Így szól: „Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő szerdán a gyermekvédelmi jogszabályok megsértése miatt tett bejelentést a budapesti főispánnál, mert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyik üzletében értékelése szerint nyilvánvalóan öncélú homoszexuális tartalmat árusítanak a gyermekkönyvek között. Na jó, az Európát még értjük, de azért a főispánnál meg az öncélú homoszexuális tartalomnál elakadt volna a megértő képességünk az újbeszéd kora előtt. Pedig van rá magyarázat: nálunk a gyerekkönyvek mellett járulékos haszonként bizonyos agyakat fóliáztak be. A köz javára történő politikával együtt. Isten szeme mindent lát, el ne lopd a fóliát – ahogy a Hanem együttes énekli.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. szeptember 21-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: Mérce