„Klubrádió
Útszélen

Vendégjáték – Józsa Márta jegyzete

27/08/2023 08:00

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

A vendég az a rokon, barát, ismerős, aki valamely családhoz, látogatóba érkezik. És vendég az is, aki mondjuk Délkelet-Ázsiából meghívásra érkezik, lévén élsportoló, és amint kimegy szelfizni a vendéglátó város játszóterére, rendőrt hívnak rá.

2023. augusztus 24. Útszélen (2023. augusztus 24., csütörtök 15:00)
45:52
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

A vendég az a rokon, barát, ismerős, aki valamely családhoz, házhoz látogatóba érkezik. Fajtája számos, létezik gyakori, hivatalos, hívatlan, meghívott, ritka vagy éppen mindennapos vendég. Kéretlen vendég. Vagy mondjuk az irodalomban vendégszöveg. 

Aztán van olyan is, aki nem tudja valójában eldönteni, hogy vendég-e vagy sem saját szülővárosában, ilyenek mondjuk a hazalátogató emigránsok. Magyarországon éppen százezrek tapasztalhatják, hogy hogyan esik az első sör a régi törzshelyükön, ha még megvan, el nem vitte a járvány, a válság, vagy valamelyik NER-lovag mindent is bekebelezni hajlamos kisgömböce.

Persze ebben a régióban évszázados hagyománya van ennek a kétlaki személyiségproblémának, gondoljanak azokra a történetekre, amikor az Újvilágba ilyen-olyan nyomor vagy rendszer elől kitántorgott vagy disszidált Jóska hónapok múltán Joe néven küldözgeti haza a szomszéd Cadillac-je mellett pózolva a fotóját. Nagy kérdés persze az, hogy milyen a vendéglátás, hogy a szomszéd megengedi-e, hogy a járműve előtt fényképezkedhessen. Hogy talál-e munkát az, akinek akcentusa van. Vagy nem is beszéli annak az országnak a nyelvét, akol éppen vendégeskedik. Mert ugye vendég az is, aki mondjuk Délkelet-Ázsiából meghívásra érkezik, lévén élsportoló, és amint kimegy szelfizni a vendéglátó város játszóterére, rendőrt hívnak rá.

 
vendégmunkás
Pixabay
 

Meg vendég volna az szintén keleti a munkás is, akit a éhbéréért foglalkoztat a munkaerő-kölcsönző cég, hogy segítsen megvalósítani azokat a gigantikus álmokat, amelyeket a magát mindig fölényben érző hatalom az ország lebetonozásával és környezeti kataklizmába taszításával igyekszik megvalósítani.

És vendég az is, aki kéretlenül érkezik, mert menekülnie kell valahonnan, majd szembesül azzal a logikai bukfenccel, hogy ne vegye azoknak a magyaroknak a munkáját, akik helyett éppen Fülöp-szigetiek dolgoznak, mert nekik még konténerben lakva és fenyegető őslakos tekintetektől kísérve is megéri.

És van olyan is, aki egyáltalán nem volna vendég, mégis akként tekintenek rá saját hazájában. Otthon vannak súlyos emigrációban Kelet-Európa szerte például a romák közül nagyon sokan. És tudnának beszélni a felebarátiságról, vendégszeretetről, miegyébről.  

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsorunk 2023. augusztus 24-i adásában hangzott el.