„Klubrádió
Esti gyors

Be akarják fogni az egészségügyiek száját

12/03/2021 22:10

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Teljesen fölösleges volt az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződésekbe beleírni a titoktartásról szóló részt, hiszen az magasabb szintű jogszabályokban benne van.

2021. március 12. Esti gyors - részlet 21.03.12. Asbóth Márton
08:05
00:00

Általános titoktartást követelni az egészségügyi dolgozóktól biztosan jogellenes – ez a Társaság a Szabadságjogokért álláspontja. Erről azért beszélgettünk Asbóth Mártonnal, a TASZ magánszféra projektjének vezetőjével, mert az új szerződésekben gyakorlatilag megtiltották, hogy egy egészségügyi dolgozó bármit is mondhasson nyilvánosan a munkájáról, munkahelyéről. A szakértő szerint ez nem újdonság, a közszférában régi hagyományai vannak a véleménynyilvánítás korlátozásának, mindenféle titoktartási nyilatkozatokkal szokták fenyegetni még a tanárokat is.

Az ilyen törekvések teljesen fölöslegesek, mert megfelelő jogszabályok rendezik a kérdéskört. Egy orvos például nem azért nem beszélhet egy konkrét beteg állapotáról, mert beleírták a szerződésébe, hanem azért,mert megvannak erre a szakma szabályai és vannak jogszabályok is. Általános szakmai kérdésekről viszont beszélhet, elmondhatja a véleményét a vakcinákról, vagy a járvány terjedéséről. Kényesebb terület egy intézmény belső közélete, mondjuk azt nyilvánosságra hozni, hogy egy igazgató mit mondott egy kisebb szakmai körben. Ilyenkor nem árt mérlegelni, hogy a közlés nem sérti-e az intézmény jó hírét.

Különösen érdekes ilyen szempontból a közösségi média. Itt azt kell tisztázni, mi a nyilvánosság. Ha közösségi oldalra írunk valamit és azt bárki láthatja, az nyilvánosság, de ha csak egy kisebb csoport, közeli ismerősök, akkor nem számít nyilvános közlésnek. Az viszont biztos, hogy egy munkáltató, nem írhat elő általános, teljes titoktartást. Aki úgy érzi, hogy jogellenesen korlátozták a véleménye kimondásában, az munkaügyi pert indíthat, ha házon belül nem sikerül rendezni az ügyet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2021.03.12. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János