„Klubrádió
Esti gyors

Bárándy: Kizárt, hogy a jogalkotáshoz folyó ügyekbe kelljen betekinteni

3/04/2024 21:04

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Többféle modell létezik, jogállamban is működhet az ügyészség az igazságügyi minisztérium alatt. Az viszont elképzelhetetlen, hogy konkrét ügyekbe legyen betekintése a miniszternek – véli Bárándy Péter, korábbi igazságügyi miniszter, aki szerint a jogalkotó ízléstelensége, hogy éppen most módosítanák az ügyészségről szóló törvényt. Az Esti gyorsban kérdeztük.

2024. április 03. Esti gyors-részlet (2024.04.03.) Bárándy Péter
06:53
00:00

Módosítaná a kormány az ügyészségről szóló törvényt, egy teljesen új paragrafus is belekerülne, miszerint az igazságügyi miniszter megismerhetné az ügyészségi határozatokat. Az indoklás szerint erre azért lenne szükség, hogy "a jogalkotásról szóló törvényből fakadó, a jogszabályok hatályosulásának vizsgálatával kapcsolatos feladatát hatékonyan elláthassa" – idézte a 444.hu. Kedd este Semjén Zsolt nyújtotta be a salátatörvényt, aminek az eladója maga az igazágügyi miniszter Tuzson Bence lesz (a vonatkozó, az ügyészségről szóló 2011-es törvény módosítási tervezete a 26. oldalon található).  A javaslat annyiban korlátozza a betekintést, hogy az igazságügyi miniszter csak a végleges, jogorvoslattal nem támadható határozatokat nézhetné meg, anonimizált formában. Ugyanakkor a javaslat egy félmondatban hozzáteszi: "továbbá más ügyészségi döntést tartalmazó ügyiratokat" is a miniszter rendelkezésére kell bocsátani, amennyiben az a jogalkotást vagy a hatályosulás vizsgálatát segítené. A tervezet egyébként már március közepén felkerült a kormany.hu-ra, egy héten át társadalmi vitára is bocsátották.

Azoknak a kérdéseknek, hogy hogyan is működik az ügyészség, mennyiben független, mennyiben ellenőrizhető az ott folyó munka vagy például, hogy ki tekinthet be az ott keletkező különböző iratokba aktualitást ad a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel. Ezen ugyebár Varga Judit, akkori igazságügyi miniszter volt férjével arról beszélget, hogy Rogánék manipulálták a Schadl-Völner-ügy iratait, azokból "kihúzatták magukat".

 
 Magyar Péter  2024. 03. 26-án hozta nyilvánosságra a hangfelvételt, az aznap estére összehívott tüntetésen többen követelték Polt Péter legfőbb ügyész lemondását.
 
Forrás:Facebook
 

Az régi vita, hogy az ügyészség tartozzon-e az igazságügyi minisztérium alá vagy úgy működjön, ahogy most, vagyis, hogy csak a parlament tartozik fölé egy lazább kötődéssel. Mind a két megoldásra vannak példák, mind a kettő működhet jogállamban – mondta az Esti gyorsban Bárándy Péter ügyvéd, a Medgyessy-kormány egykori igazságügyi miniszter. Ugyanakkor, ha a mostani független modelltől elmozdulnánk egy, a minisztériummal szorosabb kapcsolatot kapcsolatban álló ügyészség felé, egy ideális szabályozás akkor sem engedné, hogy konkrét ügyekbe avatkozzon be, konkrét ügyek iratait kérje be a miniszter – véli Bárándy.

Az viszont ízléstelen, hogy jelen körülmények között módosítanák a törvényt, amikor az említett hangfelvétel éppen arra utal, hogy az igazságügyi miniszter olyan ismeretekkel rendelkezett egy folyó ügyről, amilyenekkel nem rendelkezhetett volna – mondta az ügyvéd.

A rendelkezés indoklásával kapcsolatban Bárándy elmondta, az természetes, hogy lezárt ügyek tanulságai befolyásolhatják a jogalkotást, ugyanakkor kizártnak tartja, hogy folyó ügyeknél az iratok megismerése olyan információkat adnának a miniszternek, amelyek a jogalkotás során felhasználhatóak illetve felhasználandóak.

Ugyan valamiféle garanciális szabálynak tűnik, hogy csak olyan határozatokba nyerne betekintést a miniszter, amelyekkel szemben már nincsen jogorvoslati lehetőség, vagyis olyanokba, amelyeket már nem lehet megváltoztatni. Bárándy szerint ugyanakkor ez csak a látszat, hiszen ott az a félmondat a további ügyészségi döntésekről szóló iratokról. Egy ügyészségi eljárásban rengeteg ilyen keletkezik, például tanúkihallgatások elrendeléséről vagy éppen szakértők bevonásáról. Gyakorlatilag tehát a teljes ügyiratot megismerhetné a miniszter – magyarázta az ügyvéd.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bárándy Péterrel
2024. április 03., szerda 18:16
Riporter: Szénási Sándor