„Klubrádió
Reggeli gyors

Balkan Insight: Legyőzhető a Fidesz

4/11/2021 07:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Krekó Péter cikkében leírja, hogy verhető a Fidesz, amit ő maga is érez, ezért is menekíti ki fideszes magánalapítványokba az állami vagyonok egy részét. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2021. november 04. Reggeli gyors - részlet 21.11.04. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:26
00:00

A kínai-magyar kapcsolatokat dicsérte a Pekingbe akkreditált magyar nagykövet, Pesti Máté, kiemelve az 5G-s mobil technológiai rendszer kiépítésében a kínaiak vezető szerepét, amely lehetővé teszi az egyes ember széndioxid lábnyomának a csökkentését, hozzájárulva ezzel a civilizáció globális ökológiai rendszeréhez. Merthogy Európa első okos vasúti csomópontjának létesítése több cég, többek között a Huawei és a Vodafone Hungary együttműködésével ezt a technológiát alkalmazza Magyarországon – írja a Global China Daily. Kína emellett a megújuló és a tiszta energiákra épülő projektekben is vezető szerepet játszik, legfőképp a napelemek létesítésében és a lítium elemgyártásban. Pesti szerint a vasúti közlekedés a fenntartható fejlődés ökológiailag legtisztább formája. Mindezzel a hazánkban november 29-re tervezett Fenntarthatósági Expóra hívja fel a közvélemény figyelmét, mivel ez Közép-Európában az egyik legnagyobb nemzetközi rendezvénynek tekinthető.

Lerakták a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének Kiskunhalas, 2021. október 15. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Tomislav Momirovic szerb építésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter (b4), Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete (b3), Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b5), valamint Font Sándor (b) és Bányai Gábor (b6) fideszes országgyűlési képviselők a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének kiskunhalasi alapkőletételén 2021. október 15-én. MTI/Rosta Tibor
 

Krekó Péter adott közre hosszú elemzést a Balkan Insight nemzetközi portálon nagyon hatásos címmel: az ellenzék új arca – azaz Márki-Zay Péter, akiről Orbán olyan képet fest, mintha a múltat jelentené. Szerinte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a vidék meggyőzéséért sokat kell még dolgoznia, ráadásul Orbánék máris hozzáláttak a karaktergyilkossághoz. Megjegyzi, hogy az előválasztás előtt nagyon alacsony, 21%-os támogatottságot mértek neki, aztán Karácsony taktikai húzásának következtében 57%-ra felszökött a támogatói tábor részaránya. S ez erős legitimációt ad számára az ellenzék soraiban. Érdeme, hogy pártonkívüliként meg tudta szólítani, sőt az urnákhoz vinni azokat, akik általában véve csalódtak a pártpolitikában. Rajtuk kívül odafigyeltek rá a fiatalok és a városi értelmiség is. Illik a korszellembe, azaz olyan, kívülről jött politikusok sorába, mint Trump, Macron, Zelenszkij ukrán elnök, Igor Matovics szlovák és Andrej Babis cseh kormányfő. Ellenben korántsem populista, tekintve például a fiskális fegyelmére utaló kijelentéseket. Azonban meg kell erősíteni a Mindenki Magyarországa Mozgalmát. Ugyan látszik némi törésvonal a Gyurcsány-Dobrev és Márki-Zay között, amit feltehetően meglovagol Orbán, ám aligha fogja ezzel megbontani az ellenzéki egységet. S noha erősödik a közvéleménykutatások szerint az ellenzék, de a biztos győzelemhez legalább 4-5%-os fölényre van szükség. Krekó leírja, hogy verhető a Fidesz, amit ő maga is érez, ezért is menekíti ki fideszes magánalapítványokba az állami vagyonok egy részét.

Újabb híreket tudott meg az AP amerikai hírügynökség a november közepén Budapesten rendezendő, 180 országban látható nemzetközi MTV EMA (Europe Music Awards) gáláról. A magát transzneműnek valló német popsztár, Kim Petras teljesen egyetért Chris McCarthyval, az MTV Entertainment Group Worldwide elnök vezérigazgatójával, aki dacolva a magyar LMBTQ-ellenes törvénnyel meghirdette tiltakozását és bejelentette azt is, fő műsoridőben nem fog tűrni semmilyen magyar kormányzati korlátozást. Az AP-nek úgy nyilatkozott az énekes-zeneszerző Petras, hogy isteni ötlet kiállni és szolidaritást vállalni a magyar kisebbségekkel, akik ennek köszönhetően biztatást kapnak, hogy tartsanak ki. Ráadásul a zene épp olyan műfaj, ahol nem tesz különbséget abban, hogy milyen a bőrszíned, a vallásod, a nemi irányultságod, mert a zene univerzális – fogalmazott az az ember, aki depresszióval küzd, de a zene – mint mondta - segíti szorongásait legyőzni. A pandémia neki is erős kihívást jelentett, ennek köszönheti viszont mostani albumát. A gála előtti napon a Hősök terén lesz koncert, ahol fellép többet között az amerikai OneRepublic együttes.

Kim Petras Forrás: Facebook
 

Az Orbán-kormány családpolitikájáról fest pozitív képest a CBN, az amerikai Chirstian Broadcasting Network, amely Budapestre jött, hogy interjút készítsen ennek részleteiről Novák Katalinnal, a családokért felelős tárca nélküli miniszterrel, a politika emelkedőben lévő csillagával. Aki elmondja, látva a látványosan romló adatokat, azt, hogy négy évtized alatt 10%-ot csökkent a lakosságszám, dönteni kellett, hogy menekülőket, migránsokat fogad be az ország, vagy a fiatalokat ösztönzi családalapításra és az abortusz mellőzésére. Részletesen beszél a Fidesz-intézkedésekről, többek között a négygyerekesek adómentességéről, a lakástámogatásról. Tíz év alatt 83%-kal nőtt a házasságkötések száma és 41%-kal radikálisan csökkent az abortuszoké. Megemlíti a Brüsszellel való összetűzést is az LMBTQ-ellenes törvényre utalva. Nyilatkozik Kovács Zoltán szóvivő, illetve Németh Sándor is, a Hit Gyülekezet alapítója, aki megerősíti, támogatja a kormány családtámogatási politikáját. Végül Novák kijelenti, a kormány családpolitikájának nincs alternatívája.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.10.25., hétfő 7:00
Riporter: Csernyánszky Judit