„Klubrádió
Élni jó

Az üzletember, aki szovjet rendőrminiszter akart lenni, mert annak senki nem parancsol

2/02/2023 16:14

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Lakatos István üzletember a Cápák között című műsor egyik cápája, akinek a verseny és a győzelem a lételeme. A Bravogroup Holding társalapítója és vezérigazgatója már tizenhat évesen országos matematikai versenyt nyert. Az üzletember az Élni jóban Kadarkai Endrének elmondta, soha nem fél semminek az elvesztésétől, tudja, legrosszabb esetben újra kezdi a nulláról.

Lakatos István azt mondja magáról: úgy van beállítva, hogy mindig sikeres. Ha valamiért ez nem így lenne, biztosan nem érezné azt, hogy jó élni, mert a siker a lételeme. Ezalatt elsődlegesen a versenyzést és a győzelmet érti. Magával egyre kevésbé, a világgal és a környezetével viszont állandó megmérettetésben van. Nem kerüli az elbukást sem, sőt, neki az a kudarc, ha valamit nem próbál meg. Ha megpróbálja és nem sikerül, semmi baj, megy tovább.

Számára az a siker, ha a kitűzött célt eléri. Édesapja azt mesélte neki, hogy azért kerülhetett be az egyetemre a harmincas években, mert diákként országos fizika versenyt nyert, neki pedig természetes volt, hogy megpróbálta túlszárnyalni az apja eredményeit. Azonban a legjobban annak örült, amikor az ő egyik fia is országos matematika versenyt nyert.

2024. április 25.
00:00
00:00
Soha nem érezte magát talajvesztettnek vagy kiszolgáltatottnak, mindig a maga ura volt. Egész kiskorától ilyen önálló volt, bízott a képességeiben és a kreativitásában. Azt mesélte, amikor ötéves korában arról kérdezték, hogy mi akar lenni ha felnő, azt válaszolta, hogy szovjet rendőrminiszter, mert annak senki sem parancsolhat.

Már gimnáziumban iskolai társaitól megkapta a "fókusz" becenevet, mert mindig a középpontban volt. Tisztában van vele, hogy sokak szerint önző és önimádó, de egyszerűen csak szeret szerepelni. Mindig is kilógott a sorból, amit nem is bán, mert véleménye szerint, ha valaki nagyon sikeres akar lenni, ki kell tűnnie a többiek közül, különben csak egy marad a sok közül.

Az intelligencia az ő olvasatában problémamegoldó képességet jelent. Azt vallja, az egész életünk szituációk sorozata, és ha azokat jól oldjuk meg, akkor sikeresek lehetünk. Az életben nincs főpróba, legfeljebb az ember tanul a hibáiból, de ettől még állandóan döntéseket kell hozni. Azt mondja, neki tízből kilenc és fél döntése jó. Tudja, hogy nagyképűen hangzik, de ez azért is van így, mert naponta legalább száz döntést hoz.

Szerinte nagyon sokat köszönhet annak, hogy a szülei a háborúban mindent elvesztettek, és a nulláról kellett újra kezdeniük, így soha nem félt, hogy bármit is elveszíthet. Tudta, megcsinálja újra, a legrosszabb esetben a nulláról.

Minden kérdést racionálisan közelít meg, azt mondja, az érzelmi intelligenciája nem magas. Egyedül a felesége, az üzlettársa és a gyerekei tudják befolyásolni. Velük nem versenyzik. A feleségével hárminckét éve kötöttek egy szerződést, hogy társak lesznek egy életen át, és megosztják egymás között a sikereket és a feladatokat is.

A teljes beszélgetést a feljebb található lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Élni Jó/Lakatos István
2023.1.28., szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre