„Klubrádió
Esti gyors

Az utolsó egészségügyi szakember is el fog tűnni egy-egy településről

7/02/2024 19:17

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A belügyminiszter új rendelete szerint a fiókgyógyszertárakban májustól nem kötelező gyógyszerésznek személyesen jelen lennie. Elegendő, ha 15 percen belül elérhető telefonon az adott gyógyszerész. Dr. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság képviselője arról beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy a telefonos konzultációval sok beteg nem fog teljeskörű tájékoztatást kapni a számára felírt gyógyszerről.

2024. február 07. Esti gyors-részlet (2024.02.07.) dr. Csupor Dezső
07:07
00:00

Dr. Csupor Dezső szerint komoly problémát jelent, hogy májustól sok beteg úgy fogja megkapni a gyógyszerét, hogy az átvételnél, azaz expediálásnál a gyógyszerész nem lesz jelen. Bár a szakasszisztensek is expediálhatnak, de a problémás helyzetek felismerése a gyógyszerész kompetenciaterületéhez tartozik – tette hozzá.

"Sok kutatás bizonyítja, hogy a személyes konzultáció hatékonyságát abszolút nem éri el az, hogyha valakivel telefonon beszélnek" – utalt a Gyógyszerésztudományi Társaság képviselője a Belügyminisztérium rendeletének azon pontjára miszerint a elegendő, ha az adott gyógyszerészt el lehet érni a patikából telefonon 15 percen belül. 

Csupor hangsúlyozta, hogy a fiókgyógyszertárak jelenleg sokszor olyan településeken látják el egészégügyi munkájukat, ahol orvos sincsen. "Az utolsó egészségügyi szakember fog eltűnni egy-egy településről azzal, hogy a fiókgyógyszertárban nem lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte" – mondta.

A gyógyszerészek hiányát nem azzal kellene orvosolni, hogy a szolgáltatása minőségét leépíti a Belügyminisztérium, hanem azzal, hogy az utánpótlást megoldják megfelelő oktatással, illetve a bérek emelésével – hangsúlyozta Dr. Csupor Dezső.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú dr. Csupor Dezsővel
2024. február 7., szerda 18:16
Riporter: Szénási Sándor