„Támogassa
Reggeli gyors

"Az új költségvetési rendelet gyakorlata érthetetlen"

29/12/2022 11:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha megjelenik a 2023-ra vonatkozó új költségvetésről szóló rendelet, nehezen érthető, miért viszik januárban az Országgyűlés elé – véli Csiki Gergely. Ez alapján pánikhangulatot sejt a kormányban a Portfolio lapigazgatója.

2022. december 29. Reggeli gyors - részlet 22.12.29. Csiki Gergely
15:33
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, megvan annak az esélye, hogy csak 2023 januárjában foglalkoznak a már folyó év költségvetésének újragondolásával. A Költségvetési Tanács véleményének egyik legfontosabb pontja, hogy az eredetileg 3,5 százalékra tervezett hiánycélt 3,9 százalékra kell emelni.

Teljesen érthetetlennek tartja a kialakult helyzetet Csiki Gergely. A Portfolio lapigazgatója szerint ilyen még nem volt, hogy egy költségvetést a vonatkozó év előtti utolsó napjaiban rendeletileg írják át – ha egyáltalán megtörténik – és aztán a vonatkozó év elején vigyék az Országgyűlés elé.

"Érthetetlen, hogy rendeletben jelenik meg az új költségvetés, aztán akar vitatkozni róla a kormány az Országgyűlésben" – foglalta össze.

A következő évi költségvetést azért határozzák meg rendszerint a folyó év közepén, hogy kiszámítható terv alapján, minimális kockázattal döntsenek beruházásokról, intézkedésekről. Azonban az olyan instabil helyzetben, ami már az 2022 folyamán is látható volt, a kormánynak meg lett volna a lehetősége, kiigazításokat tenni, rosszabb esetben új költségvetést összeállítani.

Hozzátette, a gyorsaság az egyetlen előnye annak, hogy rendeletben határozzák meg az új költségvetést, így a kormánynak nem kell plusz ülést beiktatnia. Ugyanakkor ha megjelenik a rendelet, nem világos, miért kellene a parlamentnek is megtárgyalnia azt.

Azt biztosnak tűnik Csiki szerint, hogy költségek lefaragása mellett nagy bevételre számít a kormány a különféle különadókból is.

A bankoktól és biztosítóktól 360, illetve 220 milliárd forintot szednek be. Természetes reakciónak tartja Csiki, hogy ezeket a pluszterheket a fogyasztókra hárítják, ezért áremelkedésekre lehet számítani.

"Egy ilyen intézkedés azonban az inflációcsökkentő politika ellen hat" – tette hozzá. Így nem tartja valószínűnek, hogy 2023 végéig egyszámjegyűre zsugorodjon az infláció mértéke.

A költségvetés körüli ellentmondások, hiányos információk mögött a kormány pánikhangulatát látja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csiki Gergellyel
2022.12.29., csütörtök 8:23
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János