„Klubrádió
A lényeg

Sebezhető gazdasággal nézünk a válság elé

20/12/2022 07:20

| Szerző: Klubrádió

Sérülékeny, meggyengült gazdasággal, a társadalmi rétegek egyre nagyobb részének leszakadásával érkezik Magyarország a válságba a TÁRKI 2022-es Társadalmi Riportja szerint.

Megjelent a TÁRKI 2022-re vonatkozó, 26 tanulmányt összesítő Társadalmi Riport kötete. A bemutatón a TÁRKI vezérigazgatója, Tóth István György azt mondta, olyan érzése van, mintha a múlt elevenedne meg. A kelet és nyugat dilemmáját, a Magyarországon tapasztalható politikai magatartásformákat vázolta fel ismertetve saját tanulmányát.

A kétévente megjelenő gyűjtemény végén egy összehasonlítást is tesznek a szerzők, a 2004-es kiadást véve alapul, amelyben 2020-ig igyekeztek valamilyen előrejelzést adni. Ehhez képsest "mintha egy másik világba csöppentünk volna, áll az értékelésban. 

Ez csak egy téma a kétévente kiadott Társadalmi Riport új kötetéből, ami összesen 26 tanulmányban dolgozza fel a magyar gazdaság, a demográfia, a társadalomszerkezet, a szegénység, a válságok, a választások és a társadalmi értékek aktuális kérdéseit – írja a 444.

Megszenvedte a gazdaság a járványt, és a java még csak ezután jön

A Covid gazdasági következményeit viszonylag jól átvészeltük, de óriási a költségvetési hiány, az államadósság, emelkedik a külkereskedelmi és a fizetésimérleg-deficit, hatalmas az infláció, és történelmi a forint gyengülése.

„A magyar gazdaság kilátásait az határozza meg, hogy a 2022 közepére feltorlódott, egymással is összefüggő pénzügyi egyensúlyi problémákkal miként tud a gazdaságpolitika a fokozódó nemzetközi elszigetelődés körülményei között megbirkózni, és ennek milyen gazdasági és társadalmi ára lesz” - írják.

Nem sikerült élni az uniós pénzesővel, a területi egyenlőtlenségek nem csökkentek, a gazdasági aktivitás a projektek nyomán alig nőtt.

Emellett a társadalomban tapasztalható, hogy nincs esély a kitörésre. A társadalmi mobilitás egyre kevésbé érvényesül.