„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az ortodox vezető visszautasítja Köves Slomó állításait

12/05/2023 20:27

| Szerző: Klubrádió

Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) korábbi elnöke szerint puccs volt az választás, amellyel leváltották a szervezet éléről. El nem ismert utóda Keszler Gábor, a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) kötődő rabbi. Deutsch nem tudja, honnan lehetnek pontos információi az EMIH-nek az ügyről, ha nem ők állnak az egész mögött. A választást megtámadják a bíróságon – közölte.

2023. május 11. Megbeszéljük / részlet, Deutsch Róbert (23.05.11.)
14:32
00:00

Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a magyar zsidó egyházak vezetői között. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke azt írta, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lényegében bekebelezett egy harmadik szervezetet, a MAOIH-et, elfoglalta zsinagógáját a Kazinczy utcában és ezzel felszámolt egy több száz éves hagyományt. A vita oka, hogy a MAOIH februári, vitatott legitimitású közgyűlésen a résztvevők új elnököt választottak Deutsch Róbert helyére. Általa el nem ismert utóda Keszler Gábor lett, aki szorosan kötődik a Köves Slomórabbivezette EMIH-hez. Deutsch aláírásával csütörtökön közlemény jelent meg, amely szerint a  MAOIH jelenleg egy példátlan, csalárd, rossz szándékú hitközség-foglalás szenvedő alanya. Köves Slomó szerint viszont mindez nem igaz, a MAOIH-nál legitim választást tartottak, az EMIH pedig segíteni akar nekik.

A 24.hu korábban azt írta, május első hetében rendőri támogatással nyittatták ki a MAOI központját. A Kazinczy utcai zsinagóga és az azt körülvevő épülettömb bejáratát a hitközség régi vezetése lakatolta le, amikor kiderült, hogy kormányszinten a furcsa körülmények között megválasztott, és a Köves Slomó által irányított EMIH-hez kötődő új elnököt nyilvánították a hitközség legitim vezetőjének. A 24.hu információi szerint Keszler Gábor – akit februárban egy vallási bírósági végzéssel betiltott közgyűlésen választottak meg elnöknek – azt követően hatolt be az épületbe, hogy valaki a helyszínre hívta a rendőrséget. Deutsch Róbert, a MAOIH eddigi elnöke lapunknak azt mondta, a rendőrök betörés gyanúja miatt kinyittatták a főkaput, amit Keszlerék kihasználtak, és behatoltak az épületbe.

Deutsch Róbert, aki magát továbbra is a MAOIH elnökének tekinti, a Megbeszéljükben azt mondta, nagyon köszönik Heisler Andrásnak és a Mazsihisznek, hogy kiálltak mellettük. Nem tudja, hogy ha nem az EMIH áll az egész hitközség-foglalás mögött, akkor honnan vannak konkrét információi a másik egyháznak az ügyről. Deutsch szerint Köves Slomóval sok éve barátok, „ha az ortodoxiából valaki baráti viszonyban volt vele, az én voltam, nem tudom, kivel lenne olyan közvetlen kapcsolata, hogy belső információkat kiadna neki”. Arról sincs tudomása, hogy az EMIH segítené őket akár rabbinikusan vagy kóser ételekkel. Megjegyezte, ha szeretnének segíteni, azt örömmel vennék, viszont ahhoz nem kellene átvenni a szervezetet, ahogy ők se akarják átvenni például a lakását annak, akinek segítenek.

Úgy fogalmazott: a legutóbbi választás „illegitim volt”, azt puccsnak nevezte. Polgári bírósághoz fordulnak ebben az ügyben – közölte, ugyanis a minisztérium elismerte ezt a választást, jóváhagyását adta a történtekre. Deutsch Róbert, aki úgy fogalmazott, jó viszonya volt a kormánnyal, és „ reméli, hogy van is”; nagyon bízott a tisztánlátásukban és nagy csalódás volt számára a döntésük. Annyit kellett volna tenniük, hogy nem avatkoznak be egy vallási szervezet belügyeibe – mondta.

Deutsch szerint a Csengelén található kóser vágóhídon (amelyet az EMIH üzemeltet, de nem tudni, hogy most működik-e) dolgozó, Izraelből jött embereket, valamint hozzájuk közel álló személyeket vettek fel tagnak, és ők szavaztak ezen a számukra illegitim választáson.

 
A lelakatolt Kazinczy utcai zsinagóga, kép: maoih.hu/Facebook
 
 

Köves Slomó azt mondta, nem tudja, hogy mentek be a Kazinczy utcai zsinagógába, de a következő szombaton már nyugodtan lehetett ott imádkozni. „Érdekes, hogy Slomónak mindenről van információja, kivéve arról, hogy jutottak be a Kazinczy utcai épületbe” – fogalmazott Deutsch Róbert. Azt mondta: azon a bizonyos napon jegyzőkönyvet készítettek arról, hogy ha az említett bírósági döntés nem lesz kedvező a számukra, akkor átadnak mindent az új vezetőségnek. Ezt ügyvédekkel együtt aláírták, hazamentek, majd egy órával később a másik fél kinyittatta, átvette az épületet, és őket nem engedik be az irodákba azóta se. Mint bármikor máskor, ott hagytak személyes dolgokat és hivatalos iratokat is. A zsinagóga viszont nyitva van, imádkozni azóta is be lehet menni, ők is ezt teszik.

Szerinte nemcsak a Magyarországon élő zsidók vannak felháborodva emiatt, hanem bárhol máshol a jóérzésű emberek is. Úgy fogalmazott: ez példátlan, felháborító esemény, még a nácik sem tudták megvalósítani, hogy az ortodoxia megszűnjön, amit most egy másik zsidó csoport próbál elérni.

A beszélgetésben az is szóba került, hogy Izraelben egy rabbinikus bíróság nekik adott igazat, de Köves Slomó ezt nem tartja legitimnek.

A teljes interjút meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: 

Megbeszéljük...
2023. május 11., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György