„Klubrádió
Megbeszéljük...

Heisler: Szereptévesztésben van Köves Slomó, amikor a német kancellárnak panaszkodik

8/03/2022 22:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon rossz gyakorlatnak tartja Heisler András, a Mazsihisz elnöke, hogy politikai céllal írt nyílt levelet Olaf Scholz német kancellárnak Köves Slomó az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija. Heisler szerint egy korábbi, Magyarországot a legantiszemitább európai országok közé soroló felmérés eredményét próbálta így kompenzálni Köves.

2022. március 08. Megbeszéljük - részlet 22.03.08. Heisler András
11:01
00:00

Antiszemitizmus miatt panaszolta be a német kancellárnál a Jobbikot Köves Slomó. "Az antiszemitizmussal szembeni fellépés politikai elköteleződések felett kell álljon itthon is és Németországban is" – írta Olaf Scholzhoz intézett nyílt levelében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija. Gyöngyösi Márton korábbi megnyilatkozásai mellett azonban Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kijelentéseiben is felfedezni vélt antiszemita élt Köves.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke is megütközéssel olvasta Köves levelét, hiszen szerinte az egyházaknak nem feladatuk pártpolitikai kérdésekbe beavatkozni. Aránytalannak tartja azt, hogy Németország vezetőjét egy magyar zsidó közösség vezetője oktatja ki, hiszen Németországban is van a helyi közösségnek szövetsége (Josef Schuster vezetésével), akik képesek megfogalmazni aggályaikat, véleményüket a német kormányzat felé. "Úgy vélem, ez nagyon sok szempontból súlyos szereptévesztés" – foglalta össze véleményét.

A Centropa budapesti rendezvénye
 
Heisler AndrásFotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Azt is kifogásolta, hogy a levelében Köves magára, mint a magyarországi zsidóság egyik képviselőjére hivatkozott. Heisler felhívta a figyelmet, hogy az a különbség a Mazsihisz és az EMIH között, hogy míg elöbbi demokratikus módon választja meg, majd bízza meg képviselőit, így kapnak képviseleti jogot, az EMIH-ben kinevezik a vezetőket. Így Köves (egy fontos) szereplője a magyar közösségnek, de nem képviselője.

Heisler szerint az helyes, ha közössége érdekeit próbálja védeni egy vezető. Köves megkeresésének azonban politikai céljai voltak, ezt pedig nagyon rossz gyakorlatnak tartja a Mazsihisz elnöke.

Hozzáttette, készült egy a magyar kormány által finanszírozott felmérés, amelyben 16 európai országban kérdezték le ugyanazt a kérdőívet reprezentatív mintákon, és azt az eredményt hozta, hogy Magyarország a leginkább antiszemita európai országok közé tartozik. Ezért elképzelhetőnek tartja, hogy az elszomorító eredményt igyekezett kompenzálni levelével Köves Slomó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Heisler Andrással
2022.03.08., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György