„Köszönjük
Esti gyors

Az orosz rakétatámadás célja az ukrán társadalom megfélemlítése lehetett – véli a posztszovjet-térség szakértője

9/07/2024 18:58

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az ukrajnai civil célpontokat ért orosz rakétatámadás egyik értelmezhető olvasta szerint Moszkva meg akarja félemlíteni az ukrán társadalmat, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse az ország vezetőit – mondta Bendarzsevszkij Anton az Esti gyors című műsorban. A posztszovjet-térség szakértője ugyanakkor elismerte, hogy a rakétacsapás kétélű fegyver, hiszen mind az ukránokat, mind a nemzetközi közvéleményt feltüzelheti.

2024. július 09. Esti gyors-részlet (2024.07.09.) Bendarzsevszkij Anton
09:07
00:00

Több várost is orosz támadás ért Ukrajnában, legkevesebb húsz ember meghalt és ötvenen megsebesültek – közölte hétfőn Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. Oroszország tagadja, hogy ők bombázták volna le a kijevi gyerekkorházat, azonban a rakéta maradványainak beazonosításából és a röppályájának megállapításából egyértelműen kiderül, hogy orosz rakéta okozta a pusztítást – ezt már Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet-térség szakértője mondta a Klubrádiónak.

"Nehezen tudom elképzelni, hogy az orosz döntéshozók szándékosan céloznak meg, egy súlyos gyermekbetegségekkel foglalkozó, elsősorban onkológiai és szervátültetéssel foglalkozó gyermekkórházat. Ez valahogy az én világképembe nehezen fér bele" – fogalmazott. Hozzátette, valószínűbb, hogy célt tévesztett rakétáról van szó.

Ugyanakkor az orosz-ukrán háború elmúlt két és fél évében több esetben is bizonyítható volt, hogy orosz rakétatalálat ért civil intézményeket. Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy az orosz fél célja lehet egyrészt egy fegyverszünet kikényszerítése, másrészt az ukrán társadalom megfélemlítése annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse az ukrán felet.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Kijev, 2024. július 8. A mentőegységek tagjai, egészségügyi dolgozók és önkéntesek túlélőket keresnek egy orosz légicsapásban találatot kapott gyermekkórház törmeléke közt Kijevben 2024. július 8-án, amikor orosz légicsapás ért több ukrán várost. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz erők negyven rakétát lőttek ki. A támadásokban összesen legkevesebb húszan életüket vesztették és ötvenen megsebesültek.
Fotó: Efrem Lukackij / MTI/AP/Efrem Lukackij
 

Mindez azonban nemcsak az ukrán társadalomban talál visszhangra, hanem a nemzetközi közvéleményben is – mindezt egy nappal a NATO-csúcs előtt –, amely arra ösztönözheti Ukrajna támogatói, hogy nem menjenek bele az orosz ultimátumba, s még inkább támogassák a Ukrajnát. Ez a támadás kontraproduktív lehet Oroszország számára – magyarázta a szakértő.

Az eset másik olvasata, hogy mivel Oroszország nem rendelkezik korlátlan rakétakészletekkel, ezért katonai értelemben nincs hozomány civil célpontokra ellőni ezeket a korlátozott mennyiségben elérhető fegyvereket – tette hozzá Bendarzsevszkij Anton.

 A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2024. július 9., kedd 18:23
Riporter: Kárpáti Iván