„Klubrádió
Café Péntek

Az örökkévalóságot megillető nagyvonalú cinkosság

1/07/2022 10:20

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Bosch után Matisse a Szépművészetiben. Fesztiválkörkép: Garten Balaton és Ördögkatlan. Szigligeti Alkotóház. Róna Éva gobelinjei – ezek voltak a Café Péntek témái.

2022. július 01. Café Péntek (2022. július 01., péntek 20:00)
53:29
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Arra a kérdésre, hogy van-e színük a gondolatoknak, egyértelműen igennel válaszolhatunk, ha megnézzük a Szépművészeti Múzeumban frissen megnyílt Henri Matisse-kiállítást, amelynek címe A gondolatok színe, és amely a párizsi Pompidou Center által kölcsönzött majd 150 képpel azt bizonyítja, hogy már megint magasabbra jutottunk a budapesti kiállítások legújabbkori történetében. Fehér Dávid, a kiállítás magyar kurátora és Baán László főigazgató szólalt meg a Café Péntekben. 

Szigligeten a Básti Lajosról elnevezett Művelődési Házban Ahol a múzsák laknak címmel nyílik kiállítás, amely elsősorban a hajdani Esterházy-kastélyban létesült 70 éves Alkotóház történetét dolgozza fel. Az “őshonos" szigligeti írót, Kelecsényi Lászlót kérdeztük az eseményről.

Rövidesen kezdődnek a legígéretesebb nyári fesztiválok országszerte. Közülük két jelentős és gazdag programot kínáló fesztiválról hallhattak az alapítóktól. A 15. Ördögkatlan Fesztiválról Bérczes Lászlóval, a hároméves Garten Balaton Fesztiválról pedig Schneller Jánossal beszélgettünk.

Garten Balaton
 
Garten Balaton
 

Végül az idén 91 éves gobelinművész, Róna Éva textilből szőtt szomorú-vidám jeleneteiből nyílt kiállításról Németh Gábor írót faggattuk, aki "az örökkévalóságot megillető nagyvonalú cinkosságot" emlegette a művész gyönyörű képei láttán.

Németh Gábor
 
Németh Gábor
 
Café Péntek
2022. július 1. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia