„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ingyenes utazásra jogosító magyar igazolvány kapkodás miatt kerülhetett elő

16/01/2024 14:59

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A magyar igazolványt 2001-ben vezették be, sokféle hasznos kedvezményt biztosított, főleg tanároknak és diákoknak. Ugyanakkor azzal, hogy időközben bevezették a kettős állampolgárságot és Magyarország, Románia és Szlovákia is EU-tag lett jelentős részben kiüresedett, mint politikai termék pedig lejárt, nem kampányolt vele senki és mára igényelni sem egyszerű – mondta el Józsa Márta kollégánk a Reggeli gyorsban.

2024. január 16. Reggeli gyors - részlet Józsa Márta 2024.01.16.
08:18
00:00

Lázár János építési és közlekedési miniszter a múlt héten kedden jelentette be, hogyan alakítják át március 1-től a tarifákat, az utazási kedvezményeket és a bérlettípusokat a MÁV és a Volán járatain.

Majd a vajdasági Szabad Magyar Szó kérdésére válaszolva pénteken a minisztérium közölte, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli magyarok korlátlanul ingyenesen utazhatnak majd.

Ez – a közösségi médiából láthatóan – indulatokat keltett sok magyarországi lakos, hallgatóink egy részének körében is, hiszen közben az eddig igénybevehető 65-féle kedvezménynek nagyjából a harmada marad meg és hetek óta áll a bál egy ezzel csak részben összefüggő ügyben, a Budapest-bérlet körül is.

 
Talent motorvonat
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Zord dolog összekeverni azokat a dolgokat, amelyeket egy ország a külföldön élő állampolgárainak vagy a határain túl élő, de a történelmi nemzethez tartozóknak biztosít azzal, hogy mi az amit elvesz az itteni állampolgároktól – mondta Józsa Márta kollégánk a Reggeli gyorsban, hozzátéve, Németországban például teljesen természetes, hogy kedvezményeket ad minden németnek, függetlenül attól, hogy hol élnek vagy állampolgárok-e. Egy magát komolyan vevő történelmi országban nyilvánvaló, hogy biztosítanak kedvezményeket azoknak, akik beszélik a nyelvet, vagy identitásuk szerint oda tartoznak – mondta kollégánk.   

Józsa Kolozsváron született, mára már magyar állampolgár, magyarországi lakcímmel – így gyanította, nem tudja kiváltani a kedvezményre jogosító magyar igazolványt, de úgy gondolta, megéri utánajárni, egyáltalán mi lenne ennek a menete.

Próbálkoztam az okmányirodáknál megtudni, ki az aki jogusult és hogyan lehetne a papírhoz hozzájutni, az derült ki, hogy egyszerűen nem működnek azok az online felületek, ahol ezt igényelni lehetne – mondta kollégánk. Az adás utáni visszajelzésekből azonban megtudtuk: konzulátusokon továbbra is igényelhető az igazolvány.

 
Fotó: Magyarország Beregszászi Konzulátusa- a Maszol.ro portálról
 

Az első Orbán-kormány alatt, 2001-ben vezették be az igazolványt, többek között az identitásmegőrzés segítésével érveltek mellette. A papír részben lehetővé tett évente néhány utazást 90 százalékos kedvezménnyel, de főleg pedagógusoknak és diákoknak volt jó, ingyenes könyvtárlátogatási lehetőség is járt vele például – idézte fel Józsa, hozzátéve szerinte jól működött, azóta viszont sok minden változott. Azzal, hogy bevezették a kettős állampolgárságot, ráadásul közben Magyarország, Szlovákia és Románia is EU-tag lett valamennyire kiüresedett.

Most a semmiből bukkant elő az igazolvány kérdése, szerintem mára néhány  ember használhatja, akiknek ez még mindig praktikus, tanárok például, akik könyvtári vagy múzeumi kedvezményt vettek igénybe – mondta Józsa. Az történt, hogy közölték, hogy kevesebb fajta kedvezmény lesz, de a magyar igazolványt nem sorolták fel sem a megmaradók, sem a kiesők listáján. Ezért kérdezett rá a Szabad Magyar Szó, hogy ezzel mi lesz. Akkor jött a fejfájás, hogy na ezzel mi legyen és gondolom azt mondták, hogy akkor legyen ez a kedvezmény – véli kollégánk, akinek mindez csak tovább erősítette azt a benyomását, hogy ad hoc ötlet volt a minisztériumban a kedvezmények átalakítása. A magyar igazolvány politikai értelemben egy lejárt termék, senki nem kampányol vele, nem is hivatkoznak rá, akinek van, lehet, hogy használja, de igényelni már nem lehet – mondta Józsa. Vélhetően nem ez volt a cél, de most újabb indulatok szabadultak el a határon túliakkal szemben. Egy nagyon meggondolatlan csapkodásban került ez most elő – tette hozzá kollégánk.

A hétfői Esti gyorsban jogi szempontból vizsgáltuk meg határon túli magyaroknak járó utazási kedvezményt. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint a kormány egy jogvitában azzal érvelne a különbségtétel mellett, hogy pozitívan diszkriminál egy kisebbségi csoportot. Ez – a pozitív diszkrimináció – akkor megengedhető, ha fennálló hátrányos különbség kiegyenlítésére irányul. Bár az érvelés nem támadhatatlan, valószínűleg igazat adnának a kormánynak. A teljes interjút az alábbi lejátszóra kattintva, a Józsa Mártával folytatott beszélgetést pedig a cikk tetején hallgathatják meg.

2024. január 15. Esti gyors - részlet Lattmann Tamás 2024.01.15.
06:47
00:00

Reggeli gyors/interjú Józsa Mártával
2024. január 16., kedd 07:33
Riporter: Dési János

Esti gyors/interjú Lattmann Tamással
2024. január 15., hétfő 18:23
Riporter: Dési János