„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU "B-terve", ha a magyar kormány megvétózná döntéseket

1/12/2022 08:58

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Pár napja maradt az EU-nak kitalálni, hogy milyen árszinten legyen az orosz olajra az ársapka, erről nagy a vita. Az orosz sajtó Szijjártóról ír, aki nem engedte, hogy Ukrajna hivatalosan csatlakozzon a NATO-üléshez. Budapest az orosz regionális kémközpont: a határon elkaptak egy Ukrajnából menekülő orosz kémet, aki az ánuszában nagyon fontos információkat csempészett volna Magyarországra. Nemzetközi lapszemle.

A Balkan Insightban Panyi Szabolcs írta meg, hogy az ukrán-magyar-határon elkaptak egy feltételezett orosz kémet, aki az ukrán belügyminisztériumban dolgozott, és most az ánuszába rejtve egy pendrive-ot találtak, ami bűnüldöző szervek, a katonai hírszerzés és például az Azov csapat személyi állományáról tartalmazott adatokat. Ezt akarta átadni a budapesti orosz nagykövetségnek. Erről az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat közleményt is kiadott, márpedig ez - a szerző szerint – ismételt példája annak, hogy Budapest az orosz kémtevékenység regionális központja lett.

Nemzetközi migrációs válságkezelési gyakorlat Magyarorszá
 
Illusztráció
 
Veszprém, 2019. október 17. Illegális határátlépők feltartóztatását gyakorolják a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak részvételével zajló Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlat résztvevői a honvédség veszprém-újmajori gyakorlóterén. MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

 

Az orosz sajtó is írt Szijjártó NATO-szerepléséről, hogy nem járult hozzá a NATO és Ukrajna hivatalos ülésének a megtartásához. Ezzel együtt Kuleba ukrán külügyminiszter nem hivatalosan ugyanúgy találkozott az érintettekkel. Szijjártó a kárpátaljai magyarokat ért jogsérelmek ügyét a háború kezdete óta nem vetette fel, és addig nem is akarja, amíg nem lesz béke a térségben.

Az orosz lap megemlíti, hogy novemberben Munkácson a turulmadarat, a magyar jelképet lecserélték az ukrán címerre. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője barbár támadásról beszélt. A cikk orosz szerzője összefüggést lát a történtek és aközött, hogy Magyarország ősszel jelezte, nem támogatja a további szankciókat Oroszország ellen.

Az orosz olajra kivetett uniós ársapka állítólag 60 dollár lesz hordónként, írja a Forbes orosz kiadása. 5 nappal az uniós olajembargó előtt még mindig nem sikerült erről megállapodni. Lengyelország és a balti országok például 30 dollárra vinnék le, de Ciprus, Málta már a 60-at is túl alacsonynak tartja.

A lengyelek és a németek szerint Oroszország 12-20 dolláron termeli ki az olajat és így még a 30 dolláron is annyi nyeresége lenne, amelyből továbbra is tudja finanszírozni a háborút.

A költségvetésért felelős biztos, Johannes Hahn szerint az EU-nak van egy "B-terve" arra az esetre, ha Magyarország nem csatlakozna az Ukrajnának szánt 18 milliárdos hitel felvételi tervhez.