„Klubrádió
Esti gyors

Az észt férjekről - Szénási Sándor jegyzete

25/08/2023 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az észt miniszterelnöknek is meggyűlik a baja férjével, aki tudva-tudatlan orosz szálakat pendített meg cégén keresztül. Szénási Sándor fejti jegyzetében a vitatott üzletek mikéntjét.

2023. augusztus 25. Esti gyors - részlet (2023.08.25. Szénási Sándor jegyzete)
04:24
00:00

Az észt miniszterelnök férjének, Arvo Halliknak a logisztikai cége, a Stark Logistic 2022 februárja óta másfél milliós üzletet bonyolított Oroszországgal, adta hírül a közszolgálati híroldal a hét elején, és ez, tekintve az állam mély elköteleződését Ukrajna mellett, igazán nem szép dolog, valamint komoly tapintatlanság a nej pozíciójával szemben.

Fémdobozok szállításáról van szó, ezeket egy orosz partnercég, az OOO Aeroprom fogadja, amely vállalat egyébként egy Észtországban regisztrált vállalkozáson keresztül a Metaprint nevű cég tulajdona, ez utóbbi gyártja a dobozokat. A Metaprint amúgy egymaga 30 millió eurós orosz forgalmat generált a háború utáni periódusban, ami, hogy ismételjük magunkat, nem szép dolog. A cég 50%-a egy Martti Lemendik nevű ember tulajdonában van, aki egyébként a Stark Logistic-ban is ugyanannyi részt birtokol, itt Kaja Kallas kormányfő férjének csak 24, 8%-a van, de nem közvetlenül, hanem a Viara Novaria nevű cégen keresztül.

Mint a botrány kirobbanása mutatja, a rengeteg kereszttulajdonlás ellenére nem mondható, hogy a férj kiválóan el lenne rejtve ebben a történetben, amihez még hozzátartozik annak nyilvánosságra kerülése is, hogy a miniszterelnök feleség az említett Viara Novarának 350 000 eurós kölcsönt adott. Nyilván, vagy legalábbis remélhetően nem az invázió után, de hát most már az a helyzet, hogy az észt kormányfő akkor is személyesen érintett lenne az ügyben, ha a férje eltitkolta volna előle, hogy a cég még működik. Amit persze nehéz elhinni. Az sem valószínű, hogy Kallas nem tudott a Metaprint folyamatos szállításairól, hiszen épp az ő követelésére ellenőriztek keményen minden észt-orosz üzleti kapcsolatot, sőt a kormányfő nemcsak a hazai, de az európai cégektől is elvárta az üzleti szálak megszakítását Oroszországgal. Kallas-é volt a legkeményebb hang ez ügyben, nem véletlen, hogy a Politico nevű hírportál 2023 ötödik legbefolyásosabb európai politikusának jelölte.

Erre tessék. De hát egy férjjel mindig csak a baj van.

Azt mondtuk volna az előbb, hogy bár nehéz elhinni, de esetleg a férj eltitkolta volna a feleség előtt az igazságot? Kaja Kallas azt mondja, hogy hétfőn, amikor tudomást szerzett a dologról, rögvest előszedte a férjét, hogy mégis, mi ez az egész? A férj pedig, Kallas szerint, azt állította, hogy a szállítások egy hónappal az orosz betörés utánig folytak, és a cége most csak szolgáltatásokat nyújt egy oroszországi kapcsolatokat ápoló észt cégnek. A házastárs azt is közölte: nem tudta, hogy a cég csápokkal bír orosz földön, de most már, hogy tudja, készen áll a szakításra. Így hát, szűri le a következtetést a tényálladékok ismertetése után Kallas, a cég nem sértett szakciókat, sem íratlan szabályokat, etikai meggondolások nem forognak fenn, igazán nem érti, mit akarnak tőle. Kölcsönt meg a mondott 350 000 euró értékben miért ne adhatna a saját hitvesének, ha az kéri, és ugyan miért faggatná, hogy mire kell neki az a kis pénz? Kiben bízzon meg az ember, ha nem az ő Arvo-jában?

Az ERR News, az Estonian Public Broadcasting közszolgálati műsorszolgáltató angol nyelvű híroldala azonban azt írja, hogy a Stark Logistic a háború óta másfél milliós üzletet bonyolított az oroszokkal, ebből 475 ezer eurós forgalom az idei évre esik, arról tehát szó nincs, hogy az invázió után egy hónappal leállt volna, sőt.

Hát így higgyen az ember lánya a férjének. Illetve így higgyen a választó Kallas-nak. Vajon melyik mondat cinizmus az igaz? A Reformpártból egyébként, amelynek Kallas az elnöke, egy volt miniszterelnök, Andrus Ansip enyhén bedől az egyik irányában, amikor azt mondja, a kormányfőnek tisztában kell lennie a családja üzleti ügyeivel.

Izgatottan várjuk a férj teljeskörű gyónását.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. augusztus 25-ei adásában hangzott el, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.