„Klubrádió
Világtalálkozó

Az elementáris "Janka" és az underground "fenegyereke" – Pásztor Erzsi és Bérczesi Róbert függőségekről, rákról és friss gyászról is beszélt a Világtalálkozóban

21/12/2019 18:00

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Nyolcvanon túl is még két színházban játszik. Pásztor Erzsi valóságos energiabomba, s ez az állandó optimizmus átsegítette már súlyos betegségen, s férje alkoholproblémáin is. Ő maga szinte absztinens, mégis az alkoholizáló Jankával vált egy ország kedvencévé a Szomszédok által. A hazai underground "fenegyereke", Bérczesi Róbert viszont maga is 10 évig küzdött drogfüggőségeivel. Démonokról, kísértésekről, de közönségszeretetről és szakmai csúcsokról is beszélgettünk velük a Világtalálkozó szombat déli - immár 11. - adásában.

2019. december 21. Világtalálkozó (2019. december 21., szombat 12:00): Pásztor Erzsi és Bérczesi Róbert
52:46
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Warholik Zoltán
„Reggelente úgy ébredek, hogy jaj, de jó, süt a nap és máris fülig ér a szám” - mondja a Kossuth-díjas színésznő, Pásztor Erzsi„Aztán olykor eltöprengek: be vagy flúgolva, Erzsi? Mire mulatsz? Előfordul, hogy felkelés után beteszek valami jó kis zenét, és arra táncikálok, még hálóingben. Ha valaki benézne olyankor az ablakomon, azt hihetné, megbolondultam! Olyan komorak, szomorúak ma az emberek! Miért nem tudunk derűsebbek lenni? Nekem mitől van mindig jókedvem? Hát attól, hogy magamnak csinálom, erre nevelt az anyám!”

Szinte gyógyterápiaként is alkalmazza – ösztönösen – ezt a pozitív életszemléletet. Ami átsegítette tavaly is, amikor rákbetegséget diagnosztizáltak nála, de 8 hónapnyi küzdelemmel ezen is túllendült. S kellett ez a felturbózottság két férje mellett is. Első kapcsolata rövid ideig tartott, a második annál tovább. Több mint két évtizedig tartott a házasság, s mindvégig ott volt „láthatatlan harmadikként” az alkohol is. „Harmincéves koromban ittam először alkoholt, de akkor is elég volt egy pohár bor, és egyből elaludtam. A férjem alkoholizmusa is taszított, ezért sem nyúltam nagyon pohárhoz. Emlékszem, mindig dugdosnom kellett az alkoholt. Vettem egy üveg italt és odaadtam a szomszédasszonynak, hogy vigyázzon rá, ugyanis, ha jött valaki vendégségbe hozzánk, soha nem tudtam megkínálni, mert a férjem fölitta a létező összes alkoholt. Először megpróbáltam mindent, elvonókúrát, ezt is, azt is. Nem változtatott semmin. A lányom akkor teljesen szembefordult velem, mert úgy érezte, elfordulok az apjától.” 

Sokáig volt konfliktusos a viszonya Olaszországban élő lányával. De az utóbbi években rendeződött kapcsolatuk, sőt a két unoka - ha Budapestre érkeznek - rendszeresen megnézik a nagyit a szerepeiben. Furcsállva fogadják, hogy őt mindenki megismeri, szeretik és várják a művészbejárónál apró tárgyakkal, figyelmességekkel. A Szomszédok Janka szerepe jócskán beivódott a nézők emlékezetébe. Nevetve idézte műsorunkban is azokat a mémeket, melyeket közösségi oldalakon róla látunk: a filmsorozatból vett képkockákhoz aktuális poénokat gyártanak. Kicsit furcsa is számára, hogy bár szinte absztinens, mégis egy ilyen piás, puffancs öreglánnyal lett országos sztár.

A függőségeket viszont nem mímelte másik vendégünk, Bérczesi Róbert. A hazai underground „fenegyereke”, a hiperkarma zenekar frontembere több, mint 10 éven át küzdött drogproblémákkal.

„Drogozni azért kezdtem, mert nem találtam helyem a világban. Úgy éreztem, még a zenészek közül is kilógok a sorból. Mindent megpróbáltam, hogy beilleszkedjek a társadalomba. Nem ment. Ezért nyúltam a drogokhoz. Jött a speed, a kokain, az LSD és hatásukra a dalok.” 2013-ban, amikor a Péterfy Kórházba került, csak villanásokra emlékszik, arra, hogy lekötözték, bepelenkázták, bekatéterezték – talán ez volt a pokol egyik legmélyebb bugyra. „Magamtól nem lett volna erőm felállni, a Péterfybe is úgy kerültem, hogy kicseleztem magam, és a barátaimmal hívattam ki a mentőket. Ők aztán hívtak még két rendőrt, akikkel végül sikerült engem betuszkolniuk. A kórházban már öt-hat embernek kellett lefognia. Tizenkét napon keresztül altattak. Ez egy évtizedes folyamat végeredménye volt, úgy látszik, ennyi időre volt szükségem, hogy rájöjjek, hol is a helyem a világban.”

Az alternatív zene ikonikus alakja idén érettségi tétellé vált. A magyar irodalom 2019-es tételei között elemezni lehetett Bérczesi dalszövegeit. 

Idén még az Artisjus az év szövegírójának is választotta Bérczesit. A szakmai sikerek mellett az év vége tragédiát is hozott. Adásunk felvétele előtt 6 nappal Robi elveszítette a legjobb barátját, a hiperkarma menedzserét, Medgyesi Ferenc („Pitét”), aki még e rádiós találkozás létrejöttét is segítette. Nálunk, a Klubrádióban beszél először Bérczesi Robi a feldolgozhatatlan veszteségről.

A beszélgetésről készült videófelvétel - akárcsak a Világtalálkozó többi adása is - már elérhető a YouTube-csatornánkon is. Iratkozzon fel rá, és nem marad le a következőről sem!

FELIRATKOZOM:

Világtalálkozó
2019. december 21. szombat 12:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre
Szerkesztő: Warholik Zoltán