„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Az autósiskolák is zárva vannak

2/04/2020 13:47

| Szerző: Klubrádió

A távoktatás működik, aki teheti, annak érdemes most megtanulnia a közlekedési szabályokat, ezzel később időt nyerhet.

2020. április 01. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2020. április 01., szerda 13:00)
44:38
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Az a tanuló, aki már a vezetésnél tartott, vagyis részt vett a forgalomban, bizony most rosszul járt, hiszen az autósiskolák sem működnek a járványveszély miatt. Ha nem is kell elölről kezdenie az egészet, plusz órákra feltehetően szükség lesz. Aki viszont az elméletnél tart, folytathatja a tanulást, az egyébként is több hetet vesz igénybe. A távoktatás működik, a fejezetek végén ellenőrző kérdések vannak, és az egész anyag végén megtalálhatók a vizsgafeladatok is. A jogosítvány megszerzése az oktatástól számított határidőhöz kötött, ez 2 év, a rendkívüli helyzet miatt azonban a határidőt meghosszabbítják.

Az Élőben a városból című műsorunkban rendszeresen hallhatnak elemzéseket is egy-egy konkrét balesetről. Pető Attila, állandó szakértőnk most egy olyan szituációt mutatott be, ahol mindkét fél hibázott, de az egyikük a jogszabály szerint súlyosabban.

Képzeljünk el a T alakú kereszteződést, egy úttorkolatot. A T szárán felfelé halad egy személyautó, jobbról érkezik egy teherkocsi, amelyik balra kanyarodik, vagyis bele a T szárába. A kereszteződés egyenrangú. Ha összeütköznek, mert a teherautó nem megfelelően nagy ívben kanyarodik, akkor ki a hibás? Nos, a teherkocsinak mindenképpen elsőbbsége van. Az is igaz, hogy kanyarodás után az úttest jobb oldalára kell megérkeznie, klasszikusan úgy kell balra nagy ívben kanyarodni, hogy a kereszteződés képzeletbeli középpontját jobbról megkerüljük. Jelen esetben tehát mindketten hibáztak, a személyautó vezetője feltehetően nem ott és úgy állt meg, hogy meg tudja adni az elsőbbséget, a teherkocsi sofőrje pedig levághatta a kanyart. Az utóbbit azonban nehéz bizonyítani egy vitában, ráadásul egy hosszú gépjármű nem is fér el normálisan egy kanyarban.

Mindebből az következik, hogy a nagyobb hibát a személykocsi vezetője követte el. Érdemes azonban hozzátenni, hogy némi udvariassággal, figyelmességgel valószínűleg meg lehetett volna oldani a helyzetet, hisz a legfőbb cél és legfőbb szabály mégis az, hogy a baleseteket el kell kerülni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Élőben a városból
2020.04.01. 13:00
Műsorvezető: Fábián László