„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az állattenyésztőknek több forrásra lenne szükségük, nem moratóriumra"

5/08/2022 11:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem pótolja a forrásokat a moratórium, kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitelekre lenne szükség, hogy az aszály miatti károkat kompenzálni tudják a vállalatok – mondta Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. Tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

2022. augusztus 05. Reggeli gyors - részlet 22.08.05. Forgács Barna
11:19
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Nagy István agrárminiszter szerint a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében létrehozták az aszály veszélyhelyzeti operatív törzset. Első, a hétvégén közzétettt javaslatuk alapján hitelmoratóriumot rendel el a kormány 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire – jelentette be Facebook videójában a tárcavezető.

"A kormány felismerte, hogy baj van, az intézkedések iránya teljesen jó, csak nagyon kevesnek tartjuk" – mondta Forgács Barna címzetes egyetemi tanár a Reggeli gyorsban. Az Agrárgazdaság Kft. Tulajdonosa és ügyvezető igazgatója szerint a hitelmoratórium rontja az új hitelfelvétel lehetőségét. Hitelre pedig szükségük van a vállalatoknak, a beruházások zavartalan folyamata, valamint a forgóeszközök miatt is. Az ezekre korábban felvett hiteleket – amelyekre a moratórium vonatkozik – már felhasználták a vállalatok, de az új hitelek banki megítélését a befagyasztott hitelek rontják. Szerinte sokkal hasznosabb lenne állami támogatású, kedvezményes kamatozású hitelek bevezetése az állattenyésztést üzemeltető cégeknek és vállalkozóknak.

"Nagyon fontos lenne, hogy több forrás kerüljön a mezőgazdaság egészébe, mert a kieső takarmányféléket sokkal nagyobb távolságból lehet csak beszerezni, sokkal drágábban, amire az intézkedés nem ad megoldást" – összegezte.

A műsor további részében Forgács beszélt az aszály várható következményeiről. Igyekezett mindenkit megnyugtatni, Magyarországon élelmiszerhiányra nem kell számítani, hiszen belföldi termékekkel el tudja látni a lakosságot a gazdaság. Ehhez hatékony vízgazdálkodást kell kialakítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Forgács Barnával
2022.08.05., péntek 6:48
Riporter: Mérő Vera