„Köszönjük
Esti gyors

Az állam fájdalmas hiánya és léte – Selmeci János jegyzete

10/07/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Magyarországon állami beavatkozást követelni olyan, mintha egy kannibált kérnénk meg arra, hogy egye meg a kevésbé finom falatokat az asztalról, aztán csodálkoznánk, hogy nem maradt lábunk.

A magyar állam nem létezik.

2020. július 10. Esti gyors-részlet (2020.07.10. Selmeci János jegyzete)
02:34
00:00
A 444.hu számolt be egy társasház egyik lakójáról, aki évek óta gyűjti az ürüléket és a szemetet a lakásán, a bűz elviselhetetlen, a patkányok elszaporodtak, az élhetetlenné vált társasház többi lakója pedig hiába fordult a rendőrségtől, az önkormányzaton és a Népegészségügyi Központon át bárkihez, az ügy évek óta pattog - megoldás pedig nincs.

Belső-Erzsébetváros állapotáért is könnyű a kiabáló turistákat hibáztatni, de a probléma gyökere mégis csak az, hogy a magyar állam képtelen betartatni a saját törvényeit, a rendőrök valahogy csak a bulizó fiatalokat szeretik vegzálni, a bűnözőket kevésbé, az önkormányzat szerint pedig a kocsmák dolga lenne megoldani, hogy senki se fogyasszon alkoholt közterületen. A bulinegyedből befolyó adó nagy része pedig nem is az önkormányzatnál, hanem annál a magyar államnál landol, aminek eszébe sem jut megoldani a problémát.

Ha ön minimálbérre van bejelentve, az nem csak azért van, mert az önt foglalkoztató cég nem akar adót fizetni, hanem mert a magyar államnak nem sikerült betartható szabályokat alkotnia. Ha a gyereke nem tud tanulni néhány elviselhetetlen osztálytársa miatt, a gyerekek helyett hibáztassa nyugodtan a magyar államot, mert nem tudja kezelni a hátrányos helyzetű családok problémáit. Ha önt zavarják a hajléktalanok, utálja helyettük a magyar államot. Ha önnek hálapénzt kellett fizetnie, a magyar állam helyett tartott itthon egy orvost. A sort hosszan lehetne folytatni.

A megoldás könnyű, vállaljon több szerepet az állam, azonban Magyarországon állami beavatkozást követelni olyan, mintha egy kannibált kérnénk meg arra, hogy egye meg a kevésbé finom falatokat az asztalról, aztán csodálkoznánk, hogy nem maradt lábunk. Ugyanis amikor a magyar állam csökkenti a rezsit, akkor egy idő után többet fizetünk a piaci árnál, ha az állam kezébe veszi a hulladékszállítást, akkor nem viszik el a szemetet, amikor a családokat támogatják, akkor a gazdag családok lesznek még gazdagabbak. Államosították az iskolákat, hirtelen nem lett kréta sem. A sort megint hosszan lehetne folytatni.

A magyar állam akkor kezd el létezni, amikor vissza nem térítendő támogatást kell adni Mészáros Lőrinc szállodáinak, vagy amikor rá kell venni a lakosságot, hogy gyűlöljön egy embercsoportot, akiket aztán Orbán Viktor is gyűlölni fog, ettől hatalmon marad és újabb vissza nem térítendő támogatásokat tud adni a barátainak.

Amikor kellene a magyar állam nem létezik. Amikor létezik, akkor árt. De legalább Tiborcz István nagyon szép lakásokat tud majd venni a belvárosban. Remélem, hogy kap rá valamilyen adókedvezményt.

Selmeci János jegyzete a 2020. július 10-i Esti gyorsban hangzott el.