„Klubrádió
Reggeli gyors

Átlátszó: Nehezen hihető, hogy Orbán egy kávét sem ivott egy 20 órás repülés alatt

7/02/2023 15:51

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Vezető politikusaink négy honvédségi repülőt használnak előszeretettel utazásaikhoz. A költségekről nem egyszerű információkat szerezni, de az például kiderült, hogy amikor Szijjártó Péter és delegációja Kairóból Bahreinbe repült, csak a fedélzeti költségek – az étel, ital és nethasználat – 12,4 millió forintra rúgtak. A másik szélsőség Orbán Viktor dallasi útja, amely alatt a papírok szerint nem fogyasztottak semmit. Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója mesélt a furcsa adatokról a Reggeli gyorsban.

2023. február 07. Reggeli gyors- részlet Erdélyi Katalin 2023.02.07.
08:57
00:00
Négy olyan repülő van honvédségi állományban, amit rendszeresen az ország vezető politikusainak utaztatására használnak. Még 2018-ban szerezték be a két-két Falcont és Airbust. Előbbi 404 ezer forintnyi, utóbbi pedig 903 ezer forintnyi üzemanyagot eszik óránként – írta meg az Átlátszó. Ezenkívül persze számos egyéb költséggel is jár a használatuk: a gépek üzemeltetése, a személyzet fizetése, ellátása – sorolta Erdélyi Katalin, a cikk szerzője a Reggeli gyorsban.

Aztán ott vannak a fedélzeti költségek, amelyek az utasok étel-ital fogyasztását és internethasználatát jelentik. Ebből a szempontból a legdrágább út az volt, amikor Szijjártó Péter Kairóból Bahreinbe repült: csak a fedélzeti költségek 12,4 millió forint közpénzbe kerültek.

 
Szijjártó Mongóliában
 
Forrás: Facebook/Szijjártó Péter
 
 

Tavaly nyáron Orbán Viktor Dallasban mondott beszédet a Trump-közeli CPAC konferencián, a magánúton elkísérte a miniszterelnököt Szijjártó Péter, Orbán Balázs és Németh Zsolt is. A Falcon oda-vissza megtette a Budapest – New York – Dallas repülőutat, ami a HM elszámolása szerint 26 millió forintba került, ami „vicc kategória” Erdélyi szerint, hiszen csak maga a gép üzemeltetése 57 millióba kerül egy ilyen úton. Ráadásul itt nem szerepelnek fedélzeti költségek, pedig "nehezen hihető, hogy a 20 órás út alatt még egy kávét sem ittak" – mondta Erdélyi.

Abból a 223 útból, amiről az Átlátszónak sikerült információkat szereznie a honvédelmi tárcától (HM), a legtöbbször, 197 alkalommal Szijjártó Péter illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium delegációja használta a gépeket, a Köztársasági Elnöki Hivatal 19-szer, a Miniszterelnökség pedig 7-szer. Ez az arány becsapós lehet, mert ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter együtt utazik, azt gyakran a külügy szervezi.

A minisztérium adatai alapján a 223 út 644 millió forintba került, de a valós költség ennél jóval magasabb lehetett, mivel az utak 77 százalékánál vagy egyáltalán nem említettek üzemanyagárat vagy nullás összeget adtak meg. Nehéz megbecsülni az összes út költségeit, de inkább 2 milliárd forint körül mozoghat – mondta Erdélyi.

Nem volt könnyű megszerezni az információkat a HM-től és szinte használhatatlan formában adták át: „Véletlenül vagy butaságból olyat nem tud csinálni senki, hogy egy táblázat oszlopait külön-külön sorokban tünteti fel, majd a sorok adatait egyesével külön oldalakra szkenneli be. Ehhez érteni kell a táblázatkészítéshez és annak szétszedéséhez is” – mondta Erdélyi, akinek három hétig tartott, hogy kibogozza az adatokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címpali kép/MTI

Reggeli gyors/interjú Erdélyi Katalinnal
2023.02.07., kedd 8:13
Riporter: Szénási Sándor