„Klubrádió
Reggeli gyors

Árulkodó lábnyomok – Ismét megjelentek a farkasok Magyarországon

8/12/2021 09:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szlovákiából érkeztek Magyarországra a farkasok, melyek itthon már falkákat alkotnak, a hiúzok pedig a felvidék és az Északi-középhegység közt ingáznak. Patkó László vadbiológus szerint e ragadozók megjelenése segíthet a vadállomány egyensúlyának megőrzésében.

2021. december 08. Reggeli gyors - részlet 21.12.08. Patkó László
07:14
00:00

Többször is láttak farkast Magyarország északi részén, ami azért is ritkaság, mert rendkívül rejtőzködő állatról van szó – írta meg az Index. Az Ipoly Erdő Zrt. Facebook-posztban jelentett újabb észlelést.

Patkó László vadbiológus, a World Wide Foundation (WWF) nagyragadozó programjának vezetője volt a Klubrádió vendége. A szakember szerint mindenképp jó hír, hogy újra szürke farkas jár a Börzsönyben, de mellettük az eurázsiai hiúz, és a barna medve is újra megjelent hazánkban. A farkasok azért emelkednek ki közülük, mert több helyen jelentek meg és alakítottak ki falkákat.

A vélhetően Szlovákiából természetes úton érkezett farkasok ideális életfeltételeket találtak az Északi-középhegységben. A szarvasok, a vaddisznók, és az őzek magas száma elegendő táplálékot biztosít számukra. E ragadozók újbóli megjelenése segíthet a vadállomány egyensúlyának megőrzésében – véli Patkó.

Patkó arra is felhívta a figyelmet, hogy meglehetősen nehéz az egyes fajok, különösen a hiúz szaporulatát felmérni, hiszen a farkashoz hasonlóan a nagymacska is rejtözködő életmódot folytat, így csak olyan közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, mint a lábnyomok.

Patkó azt is elmondta, hogy e fajok közül a medve jelent valamelyest kockázatot az emberre, de igyekezett mindenkit megnyugtatni: mivel ismereteink szerint ezek medvék nem szoktak hozzá az emberekhez, komoly veszélyt nem jelentenek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Patkó Lászlóval
2021.12.08., kedd 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre