„Klubrádió
Kovátsműhely

Amit a királyok sportjáról tudni illik

14/07/2022 16:40

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: az énekes-műsorvezető ezúttal Schneider Zoltán és Fábri Péter Tenisz című dalát énekelte el, majd először Szántó Petra sportújságírót és teniszkommentátort faggatta a sportágról, utána pedig Györe Balázzsal beszélgetett az író és költő egész életen át tartó vonzódásáról a tenisz iránt.

2022. július 10. Kovátsműhely (2022. július 10., vasárnap 17:00)
49:57
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala: 

Kováts Kriszta már nem egy sport dalát megénekelte, elég arra a Komjádi Bélához fűződő szállóigére gondolnunk, miszerint „a vízilabda nem pingpong”, amely az asztalitenisz témáját érintő adásban hangzott el. „Az emberre annyira rávall a szeretkezése, mint például a pingpongozása”, hangzik el Géczi János Vadnarancsok című szociográfiájának egyik alanyától, amelyből korábban nálunk, a Klubrádióban is hallhattak felolvasást már – és alighanem igaza lehetett a közlőnek, hiszen a sport, akárcsak a főzés, a jellem tükre is. Az sem véletlen ugyanakkor, hogy melyik sportot kik játszhatják – a Kovátsműhely legutóbbi adásának témáját szolgáltató teniszt például a királyok sportjának nevezik hagyományosan, mivel általában jómódú emberek játszották. A stúdió vendége, Szántó Petra, az Eurosport eredetileg szociológiát végzett szakkommentátora az összes fontos tudnivalót meg is osztotta a sportágról a tenisz szerelmeseivel vagy épp a kíváncsi laikus érdeklődőkkel.

Az adás közepén az Ivan and the Parazol Játék című dala hangzott el és rímelt rá a beszélgetések témájára, majd pedig a műsorvezető Györe Balázs írót és költőt köszöntötte a stúdióban, aki érettségiző korától kezdve, immár fél évszázada a tenisz szerelmese és játékosa. A szerző beszélt a magyar irodalmi élet tegjai közé tartozó teniszpartnereiről, vagyis többek között Németh Gáborról, Földényi Lászlóról vagy Bazsányi Sándorról, de megemlítette egyik első emlékét is, amikor a teniszpályán barátjának szerelme azt mondta, ő is egy olyan labdának érzi magát, mint ami éppen akkor, a játékuk közben a hálóba akadt. Sőt első, gyermekkori élményébe is beavatott, amikor édesapja kicipelte egy margitszigeti teniszmérkőzésre, amiből azonban csak a meleg időjárást és egyéb kedvezőtlen körülményeket érzékelte. Az önmagával és a külvilággal szembeni őszinteségre törekvő szerző Vegyes páros című versét is fölolvasta a műsorban.

A beszélgetések az itt olvasható részeken túl is számos érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető a Macskák című musicalben való részvételét idézi föl ezúttal; először Elaine Page énekli el az eredeti londoni előadásból a Memory című dalt, amelyet egy beszélgetés követ Takács Ferenc anglista irodalomtörténésszel és műfordítóval T. S. Eliotról, majd ezután a Madách Színház igazgatóját, Szirtes Tamás rendezőt látjuk vendégül, aki a legendás előadás közel negyven évvel ezelőtti budapesti premierjét és az ahhoz elvezető utat idézi föl. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást utólag a Klubrádió archívumában, illetve immár podcastként is!

A most vasárnapi dal: