„Támogassa
Reggeli gyors

Amikor meghátrál a közmédia

7/04/2023 10:27

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás ezúttal Gary Lineker egykori futballsztár és angol közszolgálati "intézmény" és a BBC közötti csörtéről beszélt a Reggeli gyorsban hallható zenés sporthírekben.

2023. április 07. Reggeli gyors-részlet (2023.04.07. - Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:54
00:00
A sportösszefoglaló elején Delta Goodrem Lost Without You című számát hallják, tekintettel arra, hogy a BBC-nél sokan elveszettnek éreztek magukat Gary Lineker nélkül, és ennek nyomatékot is adtak, amikor az angol közszolgálati televízió felfüggesztette őt egy, a brit kormány bevándoláspolitikájával kapcsolatos megjegyzése miatt.

Ennek most már mintegy 4 hete, de az egykori futballsztár története tegnap folytatódott. Gary Linekerről tudni kell, hogy ő volt az 1990-es világbajnokság gólkirálya, emellett angol gólkirály is volt, mára pedig futballszakértőként dolgozik a BBC-nél és a Twitteren ír bejegyzéseket politikai es futballtémákhoz. Így tett egy hónappal ezelőtt is, amikor a brit kormány menekültpolitikájára, amelynek része, hogy Ruandába akarják szállítani az országban nem kívánatos menekülteket, Gary Lineker ennyit írt ki a Twitterre: „Ez a mérhetetlenül kegyetlen politika a legkiszolgáltatottabb emberek ellen irányul, és nyelvezetében nem különbözik attól, amit a 30-as évek Németországában használtak”.

Na itt szakadt el a cérna a brit konzervatívokban, akik kikértek maguknak, hogy Lineker a náci Németország politikájával hasonlítsa össze az övéket. Mindenekelőtt Suella Braverman belügyminiszternél verte ki Lineker a biztosítékot, akinek megállítjuk a csónakokat szövegezésű bejegyzésére reagált Lineker. Sokan Lineker eltávolítását követelték a brit köztévé egyik legnépszerűbb műsorából, a Match of the Day-ből, amit meg is tett a BBC elnöke, Tim Davies: felfüggesztette a sztárt.

Igen ám, de azzal a reakcióval, ami erre következett, nem számolt. A szombat esti adás másik két műsorvezetője, Micah Richards és Alex Scott szinte azonnal visszalépett az aznapi fellépéstől, majd futballisták és szakértők garmada Alan Shearertől Ian Wrightig, továbbá a BBC-nek rengeteg munkatársa tagadta meg a munkavégzést, így a csatornának visszakoznia kellett, és néhány nappal később visszahelyezni Linekert a pozíciójába. Kicsit másképp volt tehát, mint a magyar közrádiónál az elbocsátások idején.

Gary Lineker
 
Gary Lineker
Fotó: David Woolfall / Wikipedia
 

A történet tegnap folyatódott: Gary Lineker interjút adott a Men’s Health-nek, és elmondta, hogy semmit sem csinálna másképp ma sem, sőt. Ő nem nevezte nácinak Suella Braverman belügyminisztert, és a tényekhez ragaszkodva mondta, amit mondott. Jelesen azt, hogy kegyetlennek tartja Anglia bevándorláspolitikáját, meg ahogy Angla bánik a menekültekkel.

Van benne tapasztalata: két menekült is lakott nála a saját házában Surrey-ben, miután éltek a 60 éves műsorvezető felajánlásával. Szóval ritka az, hogy valaki így kiálljon az elvei mellett es ezzel megfutamítson minden ellenfelet, legyen szó politikusról vagy egyéb vezetőről. Azóta már a BBC elnöke, Tim Davies is beismerte, hogy tévedett. talán ő sem tudta, hogy mit kezdene az állomás Gary Lineker nélkül.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2023. április 7-i Reggeli gyorsban hangzottak el.