„Klubrádió
Reggeli gyors

Amíg nincs megállapodás a jogállamiságról, nincs pénz

29/10/2020 12:05

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Addig-addig akadékoskodik Magyarország és Lengyelország, míg az eredetinél jóval szigorúbb jogállamisági feltételekhez köthetik az EU-s támogatást.

2020. október 29. Reggeli gyors - részlet 20.10.29. Arató László
06:44
00:00

A képlet egyszerű: amíg nincs megállapodás arról, hogy milyen jogállamisági feltételekhez kössék az uniós költségvetési pénzek kifizetését, és a segélyalap elosztását, addig senki sem kap egy eurócentet sem. A soros német elnökség egy viszonylag megengedő változatot javasolt, amit a magyar és a lengyel kormány eleve elutasított. Most jóval keményebb feltételekről születhet megállapodás az elnökség és az Európai Parlament között. Utóbbi ugyanis ragaszkodik az elveihez. A parlamenti küldöttség az utóbbi időben 4-5 tagállami küldöttséggel is tárgyalt, és nem látszott engedékenynek. A tagállamok egy része azt szeretné, a jogállamiság általános feltételeivel nem foglalkoznának, csak akkor tagadnák meg a támogatást egy országtól, ha az európai érdekeket sért, egyszerűen szólva ellopják, elcsalják az uniós pénzeket. A vita 2-3 éve folyik erről és a parlamentben gyakran hivatkoznak a képviselők magyarországi példákra, illusztrálandó, hogy miként tűnnek el, illetve kerülnek a klientúrához az uniós támogatások.

A megállapodást és persze a pénzt főleg azok az országok várják, amelyekben iszonyatos károkat okozott a járvány. Ahogyan Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója jellemezte a helyzetet, a spanyolokat, vagy a portugálokat nemigen érdekli, hogy Magyarországon van-e sajtószabadság, ők pénzt akarnak látni. Különben még felkelésekre, éhséglázadásokra is lehet számítani.

A magyar kormánynak volt egy javaslata, mely szerint egyes tagállamok kössenek külön megállapodásokat, egyezzenek meg, hogy ki kinek ad segélyt, vagy hitelt, amíg nincs meg az egész Unióra kiterjedő egyezség. Talán nem meglepő, hogy erre az ötletre nem volt vevő.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi lesz, ha nincs megállapodás a jogállamiság kérdésében? A költségvetés már így is késésben van, ha elkészül, minden tagállam parlamentjének ratifikálnia kell, hogy megnyílhassanak a pénzcsapok. Ez hónapokig is eltarthat. Nos, tragédia nincs, mert akkor a mostani költségvetés szerint halad tovább az Európai Unió. Magyarországnak ez nagyon nem lenne jó hír, hiszen szinte az összes uniós pénzt felhasználta már.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors
2020.10.29 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás