„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerikai katonák és páncélosok érkeznek a napokban hazánkba

21/02/2022 07:35

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mérföldkőnek tekinti a Washington Post szerkesztőségi cikke az Európai Bíróság döntését a magyar és lengyel panasz elutasításáról. Az autokrata Orbán sokkal egyértelműbb fenyegetést jelent az EU számára. A napokban 130 amerikai katona érkezik negyven, kerekes páncélos harcjárművel Magyarországra, hogy részt vegyen a a Bakony Harckiképző Központ újdörögdi hadgyakorlatán.

A Washington Post szerint bénító autokráciák és semmirekellő tagországok közé tartozik Magyarország és Lengyelország is, miután az Európai Bíróság elutasította a két ország perkezdeményezését. Ezután az a nagy kérdés, vajon Ursula von der Leyen bizottsági elnök tényleg alkalmazni fogja-e a jogállami rendbontással járó szankciókat. A WaPo meg is adja a választ: alkalmaznia kell, mert ha nem cselekszik, akkor egyértelművé teszi, támogatja Orbán demokráciaromboló rendszerét és a nacionalista lengyel kormányt.

Az autokrata Orbán sokkal egyértelműbb fenyegetést jelent az EU számára. Az Európa páriájaként elkönyvelt autokrata vezető úgy alakította át a választási törvényt, hogy az esélyeit növelje, zaklatja az újságírókat, kémkedik utánuk, terrorizálja az egykor független médiát, valamint az egyetemeket. A közbeszerzéseknél pedig erős a gyanú, hogy Orbán barátai és szövetségesei korrupt módon jutnak az uniós pénzekhez.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitója
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitója
 
Budapest, 2022. február 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palotában 2022. február 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

A lap nemcsak azt jegyzi meg, hogy komoly kihívás előtt áll Orbán április 3-án, hanem azt is, hogy az ország további növekedése soha nem volt olyan kilátástalan, mint most. Az sem kérdéses, hogy most Orbán azzal fog kampányolni, hogy az Unió beavatkozik a választásokba.

Számos médium átvette Kati Marton, magyar származású amerikai újságíró Project Syndicate számára írt cikkét, amelyet a közelgő választások elé írt. Szerinte a rendszerváltás után ez az a pillanat, a 2. nagy lehetőség, hogy a szabadság eszméje győzzön.

Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet felesége, aki '57-ben emigrált, ott volt a Hősök terén 1989-ben, és az esküvőjén Göncz Árpád mondott pohárköszöntőt, enged betekinteni a magánéletébe, és elmeséli például azt is, hogy annak idején még vacsorákat is szervezett az akkor nagyreményű Orbán Viktor számára. Majd felsorolja, miért ábrándult ki belőle.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról írt, hogy mit jelent a luxembourgi Európai Bíróság Magyarországra és Lengyelországra vonatkozó ítélete. Ursula von de Leyen üdvözölte a két ország panaszának elutasítását, és a cikk szerzője is ennek kapcsán megjegyzi, nem sokkal az ítélethirdetés előtt Orbán Viktor már pedzegette az Unióból való kilépést, pontosabban, szavaiból sokan jutottak erre a következtetésre.

A lengyel igazságügyminiszterhelyettes pedig azt jelentette be, amennyiben megvonják Lengyelországtól a következő hétéves költségvetési ciklus támogatásait, nem kizárt, hogy Varsó nem fizeti be a maga, egyébként kötelező költségvetési hozzájárulását. Hazánk és a lengyelek is nettó befizetői az uniós költségvetésnek, azaz többet kapunk vissza, mint amivel hozzájárulunk a közös büdzséhez. Az írás szerint a választások kimenetelétől sok függ: amennyiben Orbán a posztján marad és nem békül meg az esetleges uniós pénzmegvonással, akkor az Unió, de még az Egyesült Államok is megkísérelhet leváltásukra különféle technikákat alkalmazni. Ha viszont hatalomban maradnak, bekövetkezhet a kilépés. Ezzel viszont az egész uniós projektet alááshatják, persze mindent elkövetnek majd, hogy ez ne következhessen be.

Magyarország átmenetileg a saját forrásaiból pótolja azokat a támogatásokat, amelyeket az Európai Unió megvont a jogállami problémákra való hivatkozással – idézi fel Orbán Viktor hétvégi, a kereskedelmi kamarában elhangzott mondatait a Bloomberg. Azonban több milliárd euróról, azaz több száz milliárd forintról van szó. Az összefoglaló kiemeli azt is a beszédből, hogy „Attól, hogy igazunk van, pénzünk még nincs.” De szerinte ezt a pénzt örökre nem tarthatják vissza. Ígérete is nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban, hogy kivezeti majd az árstopot illetve, hogy a januári 7,9%-os inflációt az év végére remélhetőleg 6-ra leszorítják.

Kihelyezett ülést tartott a kormány a haderőfejlesztésről
 
Kihelyezett ülést tartott a kormány a haderőfejlesztésről
 
Hajmáskér, 2021. szeptember 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a honvédség őszi hadgyakorlatán a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. MTI/Benko Vivien Cher
Fotó: /Benko Vivien Cher
 

 

Ugyan pénteki az NBC amerikai hír tv információja, de fontos megemlíteni, hogy egy névtelenül nyilatkozó katonai forrás szerint 200 amerikai katona érkezik Magyarországra. Ennek kapcsán a Klubrádió kérdésére az amerikai nagykövetség elküldte azokat a hivatalos közleményeket az amerikai hadsereg európai és afrikai divíziójának-, illetve az európai parancsnokság kommunikációs osztályáról, sőt a Honvédelmi Minisztérium közleményét is, miszerint a hadgyakorlatra az idén február végén-március elején kerül sor a Bakony Harckiképző Központ újdörögdi gyakorlóterén. Erre a napokban 130 amerikai katona érkezik negyven, kerekes páncélos harcjárművel az Amerikai Egyesült Államok Európában és Afrikában állomásozó haderejéből: a 2. Páncélos Felderítő Dandár (2. Cavalry Regiment) Stryker alegysége. Őket Németországból irányítják át, az amerikaiak azt írták, kiváló képességekkel rendelkeznek a magyar katonai egységek. A közös hadgyakorlat pedig a katonai erők készenlétének és együttműködési képességüknek bizonysága.