„Klubrádió
Filmklubrádió

Allegro Barbaro és Kende János a Filmklubrádióban

20/04/2023 16:30

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Hogyan tesznek lehetetlenné alapértékeket olyan emberek (nagyhatalmú szarzsákok, miniszterek, nagyurak, fél- és egésznácik), akik ugyanezen értékekre amúgy épp hogy minden nap hivatkoznak? Jancsó Miklós 1979-es filmjét, az Allegro Barbarót vetítjük a Filmklubrádióban. Rózsa Péter vendégei: Csákány Zsuzsanna vágó, Jancsó felesége és állandó alkotótársa és Kende János, a film operatőre.

Jancsó Miklós 1979-es filmjét, az Allegro Barbarot vetítjük a Filmklubrádióban április 25-én, kedden délután 5-kor. Vendégünk Csákány Zsuzsanna, vágó, Jancsó felesége és állandó alkotótársa, és Kende János, operatőr, akinek nevéhez több, mint hatvan játékfilm fűződik. 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották. A kilencvenes évek közepétől tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőri szakán, a tavalyi egyetemfoglaláskor súlyos betegsége ellenére is őrséget állt.

 
Kende János
 
Fotó: Eifert János, forrás: Wikipédia

Jancsó e csodálatos szimbolikájú filmjéről Oravecz Barna filmesztéta szavait idézzük:

„...a film nagyjából arról szólt, hogy hogyan tesznek lehetetlenné alapértékeket olyan emberek (nagyhatalmú szarzsákok, miniszterek, nagyurak, fél- és egésznácik), akik ugyanezen értékekre amúgy épp hogy minden nap hivatkoznak. Egyszóval a megszokott történetről szólt.”

Allegro Barbaro Jancsó Miklós Cserhalmi György
 
Az Allegro Barbaro egykori plakátján Cserhalmi György
 
Forrás: ELTE honlap
 

 

Április 25. kedd, 17 óra,
Benczúr utca 45. negyedik emelet.
Regisztrálni a filmklub@haddszoljonegyesulet.hu címen lehet.

Címlapi kép: Jancsó Miklós, a fotós: Szilágyi Lenke