„Köszönjük
Ötös - Para-Kovács Imrével

Állati történet

15/07/2019 15:54

| Szerző: Klubrádió

Adott egy ember, aki állami támogatást kap azért, hogy lovakat tartson. Ehelyett halálra éhezteti őket. Eddig megúszta.

2019. július 15. Ötös -részlet 19.07.15. Tolnai Mária
49:51
00:00

Épp, hogy ki tudott még menni a csikó az útra és ott esett össze. Ez volt a szerencséje, különben valószínűleg senki sem vette volna észre, és senki sem hívta volna az állatmentőket. A csikó az éhhalál szélén járt már, csak csont és bőr volt. A Bottyán Equus állatmentőinek, köztük Tolnai Máriának, no meg a közelben lakóknak már régen gyanús volt az a lótartó a Szentendrei-szigeten. Áldatlan állapotok uralkodtak nála. Többen tettek bejelentést, de a hatóságok, az önkormányzat semmit sem tudott, vagy akart tudni róla. Amíg Tolnai Máriáék kiértek, vasárnap estefelé, a helyi állatvédők tartották a frontot, megérkezett a rendőrség és egy állatorvos is. Találtak még egy csikót, amelyik föl volt kötözve, mert annyi ereje sem volt már, hogy állni tudjon. Takarmány, víz nem volt előtte. Volt még ott vagy húsz állat, de a legszörnyűbb bőrben ez a két csikó volt.

Az állatvédők félelmetes tehetetlenséget és passzivitást tapasztaltak. Az állatorvos nem állt a helyzet magaslatán, a rendőrök sem. A két csikót le kellett volna azonnal foglalni, mert azok a szabályok szerint bűnjelnek számítottak. A rendőrök vonakodtak. A lovakba be kellett volna ültetni ott a helyszínen egy mikrochipet, hogy később is azonosíthatók legyenek. Ezt a tulajdonos nem engedte.

Végül csak később sikerült elszállítani a csikókat, túlélték a megpróbáltatásokat, már próbálkoznak a felállással. A vérvétel eredménye egyértelműen mutatja, hogy hosszabb ideig éheztették a lovakat. A belső szerveik részben tönkre mentek. Azt hogy hol tart a nyomozás, az Equus munkatársai nem tudják, nem értesítik őket, mert közvetlenül nem érintettek az ügyben.

Azt viszont tudni, hogy nevezett lótartó egy jó káder. A földosztáskor nagy területet kapott, lenne hol legeltetnie. Kellene is, mert erre szerződése van, miután őshonos fajtát, hucul lovakat „tart”. Ezért kap állami támogatást is.

A krimibe illő kis magyar történetet Para-Kovács Imre műsorában hallgathatja meg, ha a felső lejátszóra kattint. Kiemelt kép: Az Equus Facebook oldala.

Ötös
2019.07.15. 10:00
Riporter: Para-Kovács Imre