„Klubrádió
Reggeli gyors

"Aktivistákkal szemben aránytalan a kényszerítő eszköz"

2/05/2023 11:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nyugat-Európában már hosszú ideje használnak sokkolót, de csak menekülő, vagy támadó személyekkel szemben alkalmazzák, nem földön ülő aktivistákkal szemben – mondta Zádori Zsolt.

2023. május 02. Reggeli gyors - részlet 23.05.02. Zádori Zsolt
13:49
00:00

A rendőrök elektromos sokkolót vetettek be egy lakhatási aktivistával szemben, aki 20 társával együtt egy gyerekét egyedül nevelő anya kilakoltatását akarta megakadályozni passzív ellenállással tavaly augusztusban – derül ki a Helsinki Bizottság cikkéből. Az aktivista szerint a rendőrök fellépése jogsértő volt, de mivel panaszát elutasították, most bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.

"A Helsinki Bizottság is úgy látja, hogy szükségtelen és aránytalan eljárás volt ez a rendőrség részéről" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Zádori Zsolt. A Magyar Helsinki Bizottság sajtómunkatársa hozzátette, a sokkolókat 2020-ban rendszeresítették a rendőrségnél, előtte nem is lehetett használni.

Megjegyezte, Nyugat-Európában már hosszú ideje használnak sokkolót, de csak menekülő, vagy támadó személyekkel szemben alkalmazzák, nem földön ülő aktivistákkal szemben.

Ugyancsak szükségtelennek és aránytalannak tartja, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a Karmelitánál a kordonbontókkal szemben.

Ilyen estekben három dolgot tehet az ember, ha sérelmezi az eljárást:

  • panaszt tehet az adott rendőri egység vezetőjénél, vagy az ombudsmannál,
  • polgárjogi eljárást indíthat, személyiségi jogi pert indíthat, amely során kártérítést állapíthatnak meg,
  • vagy legsúlyosabb megoldásként büntető feljelentést tehet.

Hozzátette, ezek Magyarországon sajnálatos módon kevésbé bizonyulnak hatékonynak, de mindent el kell követni annak érdekében hogy az érintett valamilyen formában elégtételt kaphasson.

"A rendőri kényszerítő eszközök alkalmazása sokkal veszélyesebb annál, mintsem jogszerűségének megítélését kizárólag a rendőrségre bízhatnánk, erre a nyugat-európai gyakorlatban a leghatásosabb fórum a bíróság" – foglalta össze a szervezet álláspontját Zádori, hozzátéve, bíznak abban, hogy a bíróság is szükségtelennek és aránytalannak tartja a sokkoló használatát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Illusztráció, forrás: Facebook

Reggeli gyors/interjú Zádori Zsolttal
2023.05.02., kedd 7:43
Riporter: Dési János