„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó: A magyar egészségügy stabil, nincs igazán nyomás alatt

25/11/2021 09:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó Péter Jordániában azt hangoztatta, hogy a magyar egészségügyi szektor stabil, nincs igazán nyomás alatt. Nagyarányú választási csalásokra ad lehetőséget jövő áprilisban a módosított választójogi törvény, figyelmeztetnek Németországban. Vajon Magyarországot miért nem hívta meg Joe Biden a nemzetközi demokrácia csúcsra? Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje. 

2021. november 25. Reggeli gyors - részlet 21.11.25. Csernyánszky Judit lapszemléje
00:00
00:00
A jordán Yoranewsnak adott exkluzív interjút Szijjártó Péter, aki azzal büszkélkedett, hogy hazánk érte el először a 60%-os beoltottsági arányt, aminek köszönhetően nagy volumenű befektetések indultak meg, és a magyar gazdaság a legnagyobb járvány közepette is képes volt visszaállni a rendes pályára.

A magyar külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar egészségügyi szektor stabil, nincs igazán nyomás alatt. Jordániát pedig azért dicsérte, mert a migrációt kontroll alatt tudja tartani, s nem veti be azt politikai fegyverként Európa ellen. Ezért Szijjártó 10 lélegeztető gépet ajándékozott jordán kollégáján keresztül az országnak. Egyúttal 400 ösztöndíjat is felajánlott a jordán fiatalok számára, akik a jelek szerint eléggé kedvelik Magyarországot, mert a jelentkezők száma ennek ötszöröse. Szijjártó ezt azzal nyugtázta: minél több a külföldi egyetemista Magyarországon, annál több jószolgálati nagykövet viszi hírünket a világban szerteszét.

Az amerikai ABC News tévés portál viszont az elrettentő fertőzési adatokat hozza fel sok egyéb sajtóorgánummal egyetemben, méghozzá azt, hogy Európában Csehországban, Hollandiában és Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Napok óta arra figyelmeztetik az amerikaiakat, hogy Európába lehetőleg most ne utazzanak.

A WHO igazgatója, Adhanom Ghebreyesus arra figyelmeztetett, hogy hamis az az állítás, amit egyre több helyen hallani, hogy csak az oltás önmagában elegendő a megfelelő védekezéshez. Ismét fontossá válik a maszkviselés és a távolságtartás.

A Lenta orosz hírportál az orosz turisztikai szövetség információira hivatkozva azt írta, hogy Magyarország november 24-étől megnehezítette a turista vízum kiadásának feltételeit, alapvetően a turisztikai cégek számára. Többek között azzal, hogy be kell nyújtani a repülőjegyfoglalásokat is, és a folyamat is sokkal hosszadalmasabb, mint korábban. A 24 órás beutazó vízumokat előzetesen jóvá is kell hagyatni a VFS Global ügynökséggel.

A szigorítást azzal magyarázzák, hogy egyre több a vízumokkal való visszaélés. A koronavírusra hivatkozva pedig már november 20-ától kezdetét vette az egyéb korlátozás.

 

"Csalásra bíztatnak?" címmel a Deutchlandfunk a Magyarországon nemrég elfogadott, módosított választójogi törvényt ismerteti, amely megjegyzi, a 2 millió magyarnak biztosított kettős állampolgárságot most újabb könnyítéssel egészítették ki. A kárpátaljai Kispaládon pedig nem rejtik véka alá: arra szavaznak, aki többet fizet. 100 Euro jó tarifának számít- számol be az újság az RTL riportja alapján. Holt lelkeket is szavazónak számítanak.

Banuta Zsófia az Unhack Democracy csoport elemzője szerint nélkülük nem lett volna meg és nem lenne meg a Fidesz kétharmada. A magyar kormány tagadja az állításokat, mert azt mondja, aki hamis címet adott meg, azt megbüntették. Nos, a magyar kormány most ezt a csorbát is kiküszöbölte: hisz bárhol lehet ezentúl szavazni állandó lakcímtől függetlenül. Az ellenzék, a TASZ civil érdekvédő szervezet vagy például a Political Capital is nagyarányú csalásoktól tart.

Az osztrák Kurier arról ír, hogy se Magyarországot, se Kínát nem hívta meg Joe Biden a nemzetközi demokrácia csúcsra. Tajvan jelenléte azonban egészen biztosan diplomáciai bonyodalmat fog okozni. Az amerikai külügyminisztérium által kedden nyilvánosságra hozott lista szerint – noha Lengyelországnak épp ugyanolyan konfliktusai vannak az Európai Unióval, mint Magyarországnak, mégis ott lehet a tárgyalóasztalnál. A cikk ugyan úgy fogalmaz, erre nem adott a külügy magyarázatot, de az orosz és kínai magyar barátság egészen biztosan mérlegre került a meghívók kiküldésekor.

Joe BidenJoe Biden
 

Amíg Petőfi Sándor forradalmárként harcolt, addig Heinrich Heine afféle fotelharcos volt, ám népszerűsége utóbbinak mégiscsak nagyobb – olvashatjuk a The Article magazin elemzésében. A brit portál olyannyira nemzetközi, hogy kubait és persze magyar nevet is találunk a szerzők között. Mindkét szerző (Petőfi és Heine is) ismert forradalmi dalairól, és Heinét a magyar forradalom is megihlette, majd 1849 októberében a szabadságharc bukásáról is fájó verset írt. De nem volt olyan forradalom Európában, ami ne hozta volna lázba. Rokonlelkek voltak Petőfivel abban is, hogy életük végéig izzott forradalmi hevületük, noha életkörülményeik merőben mások voltak. Még a tolószékben is forradalmár maradt Heine, 1849-től haláláig, nyolc évet ágyhoz kötve volt kénytelen leélni.

Az Article portál két Petőfi verset is ismertet, a Szabadság, szerelem! és az Akasszátok föl a királyokat.

AKASSZÁTOK FÖL A KIRÁLYOKAT!

Lamberg szivében kés, Latour nyakán
Kötél, s utánok több is jön talán,
Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!
Ez mind igen jó, mind valóban szép,
De még ezzel nem tettetek sokat –
Akasszátok föl a királyokat!

Kaszálhatd a fűt világvégeig,
Holnap kinő az, ha ma lenyesik.
Tördelheted le a fa lombjait,
Idő jártával ujra kivirít;
Tövestül kell kitépni azokat –
Akasszátok föl a királyokat!

Vagy nem tanúltad még meg, oh világ,
Gyülölni méltóképen a királyt?
Oh, hogyha szétönthetném köztetek
Azt a szilaj veszett gyülöletet,
Mitől keblem, mint a tenger, dagad! –
Akasszátok föl a királyokat!

Szivöknek minden porcikája rossz,
Már anyja méhéből gazságot hoz,
Vétek, gyalázat teljes élete,
Szemétől a levegő fekete,
S megromlik a föld, melyben elrohad –
Akasszátok föl a királyokat!

Ezerfelé bús harcmező a hon,
Arat rajt a halál irtóztatón,
Itt egy falu, amott egy város ég,
Százezerek jajától zúg a lég;
S halál, rablás mind a király miatt –
Akasszátok föl a királyokat!

Hiába ömlik, hősök, véretek,
Ha a koronát el nem töritek,
Fejét a szörny ismét fölemeli,
S akkor megint elől kell kezdeni.
Hiába lenne ennyi áldozat? –
Akasszátok föl a királyokat!

Mindenkinek barátság, kegyelem,
Csak a királyoknak nem, sohasem!
Lantom s kardom kezembül eldobom,
A hóhérságot majd én folytatom,
Ha kívülem rá ember nem akad –
Akasszátok föl a királyokat!

(Debrecen, 1848. december.)

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.11.25., szerda 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit