„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahogy megerősödött Orbán, úgy erősödik unióellenes politikája is

7/04/2022 07:52

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbánból  minden választás után még durvább autokrata vált, úgyhogy minden bizonnyal még élesebb konfliktusokat fog generálni az Európai Unióval. Elfogadhatjuk-e azt, mit sem téve, hogy vannak olyan emberek, akik téves információkat terjesztenek az Európai Unióról, és közben visszaélnek hatalmukkal az uniós pénzek elköltésekor? Külföldi lapokban megjelent vélemények nyilatkozatok, a magyarországi választás után. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. április 07. Reggeli gyors - részlet 22.04.07. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:53
00:00
A Politico megkeresésére nem reagált a magyar külügyminisztérium, amikor a lap afelől érdeklődött, hogy mivel zárult az ukrán nagykövet és a külügyi illetékes találkozója, miután Ljubov Nepopot bekérették a tárcához. Az ukrán nagykövetasszonyon kérte számon a Külügyminisztérium Volodimir Zelenszkij kijelentéseit, aki korábban meg azt kérte számon Orbán Viktor magyar miniszterelnökön, miért nem foglal állást egyértelműen az oroszok vagy az ukránok mellett a Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja ügyében. Az ukrán elnök azt is sérelmezi, hogy nem engedi át területén a magyar kormány az Ukrajnának szánt nyugati fegyvereket.

Ljubov Nepop
Fotó: Youtube
 

A francia köztelevízió TV5 csatornája beszámolt a magyarországi média helyzetéről, hogyan vált a közszolgálati média a kormány szócsövévé, illetve a magántulajdonú cégek KESMA-ba történt tömörítéséről. Interjút készítettek az Átlátszó, a Klubrádió és a Partizán stúdiójából. Arató András, a Klubrádió elnöke bemutatta be a rádiót a francia csatorna nézőinek, illetve arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány független média ellen indított háborújában az első számú eszköze az a gazdasági támadás volt, aminek a független média jelentős része áldozatául esett – vagy tönkrementek, vagy könnyű prédaként Fidesz-közeli tulajdonosok kezébe kerültek.

Klubrádió 2014Klubrádió Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

A kínai, de angol nyelvű CGTN hírügynökség Budapestről keltezett tudósításában a jogállami normák megsértése miatt hazánk elleni indított uniós eljárás kapcsán arról az EU-s politikusok és egyre több elemző részéről is érzékelhető véleményről ír, amit Gwendoline Debros-Corfield magyar ügyekkel foglalkozó európai parlamenti jelentéstevő is elmondott a választást értékelő sajtótájékoztatóján. Az Európai Parlament raportőre szerint, ha az emberek így szavaztak, a Fideszt juttaták győzelemhez, akkor ennyi, ilyennek kell elfogadni Magyarországot. Azonban felteszi a kérdést, vajon elfogadhatjuk-e azt, semmit sem téve, hogy vannak olyan emberek, akik téves információkat terjesztenek az Európai Unióról, és közben visszaélnek hatalmukkal az uniós pénzek elköltésekor?

Az elemzésben arról is szó van, hogy sejthető, Orbán – akinek Putyin az elsők közt gratulált ötödik győzelméhez – az oroszok elleni szankcióknál élhet vétójogával. Az oroszok rezsim ellentétes megítélése  miatt elhidegülő lengyel-magyar viszony kapcsán Enyedi Zsolt, a CEU volt rektorhelyettese úgy véli, Magyarország még jobban elszigetelődik az uniós csúcsokon, aminek eddig is számos jelét láthattuk. Orbán a sarokba manőverezte magát, ezért új stratégiát kellene kitalálnia, de nem nagyon látszik, hogyan tudna onnan kivergődni. Enyedi hozzátette, Orbánból  minden választás után még durvább autokrata vált, úgyhogy minden bizonnyal még élesebb konfliktusokat fog generálni az Európai Unióval.


Denis McShane, aki még Tony Blair brit miniszterelnök kormányában volt EU-ügyi miniszter, véleménycikket írt az inews londoni székhelyű portálon arról, hogy ideje elgondolkodni azon, Orbánnak talán tágasabb az Európai Unión kívül. Szerinte ugyanis az Orbán Magyarországán a Brexithez vezető nagy-britanniaihoz hasonló folyamat zajlik. Szót ejt Angela Merkel volt német kancelláról is, aki szerinte gyakorlatilag mindvégig védte Orbánt, s neki köszönhetően is lett olyannyira felvágva a magyar miniszterelnök nyelve. Ugyanakkor félő, hogy Orbánt épp a nyugatról érkező sorozatos támadások megerősítik, és még keményebbé teszik. Ezen kívül megjegyzi, hogy ugyan Európában Magyarország lakosságszáma csökken a leggyorsabban, viszont parlamentjének épülete nagyobb, mint a brit törvényhozásnak otthont adó Westminster-palota. 

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója – Angela Merkel
Sopron, 2019. augusztus 19. Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 
 

Az Unión belül ismét várható kiéleződő konfliktus árnyát máris megfestette Orbán, hisz szembemenve a többi tagállammal, szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ő hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, aminek világos olvasata: támogatja a putyini háborút, amit így könnyebben tudna finanszírozni az orosz elnök. Erről a hírről nagyon sok beszámolót találtunk, így az Euractivét is.


Orbán ismét győzött, mert manipulálta a választást
– írja a Washington Post hasábjain Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza. Szerinte Orbán ezzel a fölényes győzelemmel megint átírhatja az alkotmányt úgy, hogy ő a törvények felett állhasson. S minek köszönhetően alakultak így a dolgok? Három már világosan körvonalazódik: a manipulált választási folyamatnak, az orosz háborús retorikának és az autokratákat jellemző csalásnak. Utóbbin értve például azt, hogy a kormányzati pozíciónak betudhatóan a kampányban elmosódott a határ a Fidesz mint párt és a kormány között. A pénzosztogatással is kijátszotta a szavazókat, de még a választás napján – tudni véli Kim Lane Scheppele – egyeseket pénzzel biztattak A Fidesz melletti szavazásra. Másoknak előre bejelölt szavazólapot adtak, utaztattak szavazókat és a láncszavazás is bevett szokás. Az elemző megállapítja, a választás se szabad, se tisztességes nem volt, ezért aztán nem is kell meglepődni az eredményen. A cikkben kétszer is szerepel, Magyarország kétségkívül nem demokrácia.


A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.03.31., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit