„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ágh Attila: Rendezzünk fórumokat!

1/02/2024 16:59

| Szerző: Bárkay Tamás/Klubrádió

Ezeken a fórumokon a szakértők például azt is elmondhatnák, hogy a magyar kormány nemhogy utálttá, hanem nevetségessé vált Európában.

2024. február 01. Megbeszéljük - részlet 24.02.01. Ágh Attila
16:08
00:00

Csináljunk közvéleményt! – javasolta Ágh Attila a Népszavában. De hogyan lehet erősebb. hatásosabb, befolyásosabb közvéleményt csinálni? – kérdezte a politológust a Megbeszéljükben Bolgár György.

A közvéleménynek két alapvető feltétele van: a demokratikus nyilvánosság és a megfelelő fórumok, amelyek különféle véleményeket vitatnak meg – ezekből alakul ki az emberek saját véleménye. Ez a kavargás, ami most van, nem tükröz semmiféle kialakult véleményt, a közvélemény tehát nem fejezi ki az emberek valóságos viszonyát a világhoz – magyarázta  Ágh Attila. Szerinte

ahhoz, hogy az embereknek véleményük legyen, tudniuk kellene a tényekről,

amelyekhez most viszont nem jutnak hozzá.

A politológus szerint a fórumokat kellene szervezni különböző pártokból érkező szakértőkkel – például a közoktatásról vagy a közegészségügyről.

Vegyük észre, hogy az Európai Unió lassan áttekintőbben foglalkozik a magyar helyzettel – az állandó provokálás miatt –, mint magunk idehaza – hívta fel a figyelmet a politológus, majd megjegyezte: zajlik az európai médiatörvény kialakítása, és ennek már az előkészítő szövegében benne van: odáig jutott a párturalom a médiában Magyarországon, hogy már nincs médiaszabadság. De hol téma ez Magyarországon? – vetette fel. Egy külföldi politológus nem értené, hogy hónapok múlva választások lesznek Magyarországon, de még sincs választási kampány – jegyezte meg.

 
Ágh Attila
politológus a Klubrádióban (Youtube)
 
 

Magyarországon igen nagy kultusza van a Facebooknak. Ágh Attila nem érti, hogy a pártok miért nem csinálnak a Facebookon egy "A kormány hazudik" című oldalt, ahol elmondanák. hogy a kormány az egyes ügyekben mikor mit mondott – így mindenki számára érthetővé válna, hogy a kormány össze-vissza beszél, például a svéd NATO-csatlakozásról. Szó szerinti idézetekkel pláne szépen ki lehetne mutatni, hogy össze-vissza beszélnek.

A politikai demencia dühöngését éppen most láttuk Brüsszelben: addig-addig mondták, hogy nem, nem, nem, hogy a végén azt mondták, hogy igen. Ezeken a fórumokon a szakértők azt is elmondhatnák, hogy a magyar kormány nemhogy utálttá, hanem nevetségessé vált Európában. Az utolsó pillalantban vagyunk, hiszen már február van – figyelmeztetett. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Ágh Attilával
2024.02.01., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György