„Klubrádió
Klubdélelőtt

"Ady temetésén többen voltak, mint Zámbó Jimmyén" – Klubdélelőtt ajánló

21/02/2020 15:28

Irodalmi sztárok, Oscar-díjas film zenéje, civil aktivizmus, dokumentumfilmek, I. világháború - ezek a témák mind elférnek egy szombat délelőtt.

2020. február 22. Klubdélelőtt (2020. február 22., szombat 09:00)
153:51
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 Knapik Tamás, a Fiesta zenekar zeneszerzője, gitárosa, frontembere, egy autista gyermekét egyedül nevelő édesapa. Szeretne a kisfián segíteni, de elakadt, így alapítvány létrehozásán gondolkodik, hogy sorstársainak is segíthessen.

Knapik Tamás
 
Knapik Tamás
 

9:30 A négy Oscar-díjjal jutalmazott Élősködők című film zeneszerzője Sapszon Bálint. 2007. szeptember 21-én landolt a repülőgépe Los Angelesben, 22-én már el is kezdte a tanulmányait az UCLA egyetem filmzeneszerzés szakán. Azóta olyan jazz lemezeken dolgozott, melyek nem kisebb előadókat vonultatnak fel, mint Stevie Wonder, Al Jarreau, Steve Tyrell, Arturo Sando...

10.00 Az Év Egészséghőse közönségdíja után Magyar Civil Becsületrend díjban részesült Orosvári Zsolt, az Ágyat az anyukáknak! akció kitalálója és főszervezője. A civil aktivista 2018 novemberében saját tapasztalatából kiindulva kezdett gyűjtésbe, miután az akkor hároméves kislánya mellől azzal szembesült a székesfehérvári kórházban, hogy az anyukák egy része a földön, vagy székeken kénytelen tölteni az estét, ágyakat ugyanis nem kaphattak, vagy ha igen, csak a szerencsésebbek.

A díjátadón mi is ott voltunk és élőben tudósítottunk róla a Klubrádió Facebook-oldalán.

10.30 Somfay Örs történész azt mondja, a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért dolgozik, doktori disszertációjában az első világháború hősi emlékműveit dolgozta fel, majd létrehozott egy digitális tudománytárat, ami több mint 400 magyar tudományos és szakfolyóiratot, heti- és napilapokat, lexikonokat és tematikus könyvgyűjteményeket tartalmaz, közel 12 millió oldalon.

i. világháborús emlékmű
 
I. világháborús emlékmű
 

11.00 Lábas Viki, a Margaret Island zenekar frontembere egy könyv nagykövete lett, így most Krúdy Gyuláról és Ady Endréről beszélgetünk vele. Az énekesnő arra hívja fel a figyelmünket, hogy ezek az írók nagyon népszerűek voltak, például Ady temetésén többen voltak, mint Zámbó Jimmyén, nem lehetett megmozdulni a városban.

11.30 A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál két életműdíjasa: Szalay Györgyi és Dárday István, az évtizedek óta elválaszthatatlan rendezőpáros.

Klubdélelőtt
2020. február 22. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa