„Klubrádió
Esti gyors

Abortusztörvény: egyre durvul a helyzet Lengyelországban, és messze még a vége

29/10/2020 23:33

| Szerző: Klubrádió/szg

A már eddig is rendkívül szigorú lengyel abortusztörvény további szigorítása ellen tüntetőkre támadtak kopasz szélsőjobboldaliak Wroclaw városában, de közben Gordon István, a varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója szerint még futballszurkolói csoportok is a tiltakozó nők mellé álltak. A lengyel kormánypárt népszerűségének egyelőre úgy tűnik, nem tett jót a szigorítás – jegyezte meg.

2020. október 29. Esti gyors / részlet, Gordon István (20.10.29.)
07:24
00:00

Lengyelországban az ultrakonzervatív kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság a múlt héten eltörölte az abortuszról szóló törvény azon részét, amely megengedte a sérült, maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését. A törvény eleve az egyik legszigorúbb volt Európában, de így már csak akkor lehet abortuszt végeztetni, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat erőszakból fogant. Ezután országszerte több tízezres tüntetések kezdődtek, majd megjelentek az ellentüntetők is: nacionalista kopaszok támadtak a szigorítás ellen tiltakozókra Wroclawban. A kormány „baloldali fasisztáknak” nevezte a tiltakozókat. 

Gordon István Lengyelország-szakértőt, a varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatóját kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta: nagyon durvul a helyzet, és messze van még a végkifejlet, a megoldás. Ezt a mostani támadást ha nem is várhatónak, de elképzelhetőnek tartotta, mert Jarosław Kaczyński, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke a templomok megvédésére szólította fel híveit, akik közé a szélsőjobbot is be lehet sorolni, a magyarországi Mi Hazánkhoz hasonló társaságot, amelynek tagjai rátámadtak a békés tüntetőkre. Ennek az volt az előzménye, hogy vasárnap varsói templomokban táblákkal megzavarták a misét tüntető nők. Előfordultak olyan esetek is, amelyek ellen a demonstrációk szervezői tiltakoznak – tette hozzá –, hogy megrongálták templomok falát, és ami szerinte a legdurvább volt, hogy leöntötték II. János Pál pápa szobrát.

Viszont Wroclawban – amely 650-700 ezres város –, több mint 100 ezren mentek ki tüntetni szerdán, rájuk törtek a fekete ruhás kopaszok botokkal, kövekkel, késekkel, több embert megsebesítettek, köztük újságírókat is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban három első osztályú futballcsapat szurkolói adtak ki olyan közleményt, amelyben kijelentették: a nők mellett állnak, nem értenek egyet az alkotmánybírósági döntéssel és elhatárolódnak a tüntetők elleni támadástól. Gordon István szerint úgy tűnik: a normális gondolkodású emberek a tüntetők oldalán állnak Lengyelországban. 

Arról is beszélt, hogy a legújabb közvélemény-kutatási adatok alapján hibahatáron belülre csökkent a Jog és Igazságosság előnye az ellenzékkel szemben, ezt okozta az alkotmánybírósági döntés és a tüntetések, amelyek tovább folytatódnak.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az abortuszok 90 százaléka a magzat betegsége miatt történt. Szerinte a lengyel nők más országokban, például Szlovákiában végeztetik majd el a terhességmegszakítást.

A lengyel nőkért Budapesten is tartottak szolidaritási tüntetést szerda este a lengyel nagykövetség épülete előtt. A Klubrádió is ott volt:

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Esti gyors
2020. október 29., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Kárpáti János

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás