„Klubrádió
Reggeli gyors

A vezető kutatóegyetemet űzte el a kormány

5/03/2020 13:23

| Szerző: Klubrádió

A CEU a világ 50 legjobb egyeteme közé került két tárgyban is. Oktatni fognak Budapesten is új formában, ehhez nem kell a hatalom engedélye.

 

2020. március 05. Reggeli gyors - részlet 20.03.05. Enyedi Zsolt
06:51
00:00

Eddigi legjobb eredményét érte el a CEU a világ egyik vezető globális felsőoktatási listáján, a Quacquarelli Symonds (QS) rangsorában. A politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok területén a 30., a filozófia terén a 37. helyen áll. A történelem, szociológia, szociálpolitika és közigazgatás oktatásában a legjobb 100 között van az egyetem.

Michael Ignatieff elnök-rektor a eredményeket ismertető közleményben megjegyzi: Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes a Reggeli gyorsban elmondta még, hogy a CEU teljesítménye az egész régióban kiemelkedő, az Európai Unióban az 5. legjobbnak tekinthető, a keleti régióban pedig csupán a Lomonoszov Egyetemnek vannak hasonló mutatói.

A CEU Bécsben már berendezkedett, 50-nél több szakon indul ősszel a képzés, ezeket folyamatosan akkreditálják. Mind a jogi, mind a fizikai, pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak a munkához. Az Orbán-kormánnyal gyakorlatilag nincs kapcsolatuk semmilyen kérdésükre sem kapnak választ, az alapinformációkat is megtagadják tőlük.

Klasszikus oktatást Budapesten nem folytathat az egyetem, de tervezik egy új kutatóintézet felállítását. Ennek fontos feladata lenne a kommunikáció fenntartása, ezért előadásokat szerveznének, nem csak kutatók, hanem a nagyközönség számára is. Azt pedig már senki nem akadályozhatja meg, hogy az ilyen előadásokon való részvételt akár magyarországi, akár külföldi egyetemek „rendes” kreditként elismerjék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.03.05. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes