„Klubrádió
Esti gyors

A veszélyeztetett csoportba tartozók vegyék fel a Covid-oltást

5/01/2024 12:35

| Szerző: Klubrádió

A Covid a vezető légúti betegség Magyarországon a figyelőszolgálat 51. heti jelentése szerint. "Ha eltekintünk az itthoni kaotikus helyzettől, a nemzetközi ajánlás szerint évente kell felvenni az influenzaoltást, és most már a koronavírus oltást is a veszélyeztetett csoportnak" - mondta Kemenesi Gábor virológus, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársa az Esti gyorsban Hardy Mihály főszerkesztőnek. 

2024. január 04. Esti gyors - részlet 2024.01.04. Kemenesi Gábor
06:23
00:00

"Van egy új légúti vírusa az emberiségnek, a koronavírus, ami keresi a helyét, változik, és nem is szezonális, hisz nyáron is volt egy hulláma. Most a mi témánk a JN 1., a legújabb variánsa (a koronavírus omikron variánsának JN.1 alvariánsa), ami most elég nagyot megy világszerte" - mondta Kemenesi Gábor virológus. A "mennyire kell aggódnunk" riporteri kérdésre azt válaszolta: "Tudatosan kell viselkedni vele szemben, és ugyanazt kell csinálni, mint mindig, hallgatni a tudomány szavára. A tudatos magatartás most már érvényes az influenzára is, ugyanis most már az influenzaszezon is elkezdődött ezzel párhuzamosan."

Magyarországon is már elérhető a Covid legújabb vírusváltozataival szemben is védettséget adó vakcina, ami az Omicron variáns XBB.1.5 típusát tartalmazza. "Az mindegy, hogy a vírusnak ez egy előző variánsa, és már a JN 1-es variáns megy most nagyot a világban, de az ellen ennek jó protektivitása van - hansúlyozta a virológus. - Ami viszont a hazai helyzetet illeti, én nagyon bizonytalan vagyok. A légúti figyelőszolgálatnak a betegséggel kapcsolatban az 51. hétre van csak információközlése, vagyis eléggé le van maradva. Itthon kaotikus az informálás az oltással kapcsolatban is. Amennyire ki lehet deríteni az interneten, hogy a megyei kórházakban és ezekben a megmaradt oltópontokban felvehető a vakcina, és úgy tűnik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) az orvosra bízza, beadja-e vagy sem". Budapesten a vakcina a Semmelweis Egyetemen három oltóponton vehető fel december 18-tól az EESZT-ben való regisztrációt követően.

"Ha eltekintünk az itthoni kaotikus helyzettől - tette hozzá -, a nemzetközi ajánlás szerint vegyék föl évente az ismétlő Covid-oltást azok, akik a kockázati csoportba tartoznak, tehát idős vagy korcsoport nélkül, krónikus betegséggel küzdők, analógként mondom megint az influenzát, ezt is érdemes évente felvenni. Megakadályozhatja a Covid vírusnak a hatását, hogy ha a veszélyeztetett csoport körül a családtagok vagy a közvetlen környezet is elmegy és beoltatja magát. Ezt hívjuk fészekoltásnak. Én is olyan családban élek, ahol krónikus beteg van, és évente fölveszem én is, hogy összeadjam az influenza oltást, és most már a koronavírus oltást is." 

A vakcina nem a fertőzés ellen véd, hanem a megbetegedés ellen véd. "Az a lényege ezeknek az oltásoknak, hogy ne kerüljünk kórházba, ne kerüljünk súlyos állapotba - hangsúlyozta. - Sőt, ha a Covidról még egy picit beszélünk, és azokról a problémákról, hogy miért problémás, mondjuk hivatali szinten nem követni, vagy nem annyira figyelni az oltási stratégiai kommunikációra. Ott van az a bizonyos hosszú Covid-hatás, amiről még nagyon sok mindent nem tud a tudomány, úgyhogy azok az emberek, akik kisebb védettséggel szaladnak neki egy fertőzésnek, sokkal nagyobb eséllyel fognak később megküzdeni a kórtörténettel, aminek csak egy töredékét ismerjük."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kemenesi Gáborral
2024.01.04., csütörtök 18:51.
Riporter: Hardy Mihály