„Klubrádió
Reggeli gyors

Konzultáció: elegük van a tűzoltóknak

26/08/2019 14:13

| Szerző: Klubrádió

A tűzoltók csaknem háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását - derül ki a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének felméréséből. Három legfontosabb problémájuk az alacsony fizetés, a szolgálati nyugdíj elvétele és a katasztrófavédelem, mint szervezet szerintük rossz működése.

2019. augusztus 26. Reggeli gyors / részlet, Salamon Lajos (19.08.26.)
07:28
00:00

A tűzoltói szakszervezet közvéleménykutatást készített, amelyből kitűnik: a vonulós, hivatásos tűzoltók 73,9 százalék mondta, hogy a leszerelését fontolgatja – közölte Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke. Rémisztő adat, és elgondolkodtató, hogy pár éve az ország egyik legjobb állásának tűnt tűzoltónak lenni, most mégis vadászni kell az embereket, és ilyen sokan gondolkodnak a pálya elhagyásán. Követeléseik között szerepel a béremelés és a szolgálati nyugdíj visszaállítása.

Problémájuk van a katasztrófavédelemhez tartozással is, Salamon Lajos szerint ez a „gigaszervezet” ilyen formában nem működik, nem lehet normálisan irányítani. Eltűntek a vezetésből azok a szakemberek, akik a vonulós időszaktól végigkísérik a szakmai munkát, viszont sok olyan került be, akinek nincs köze hozzá és nem is érdekli, szakmailag inkompetens.

A szakmai önálló gondolkodást próbálják kitörölni a fejekből. Sose foglalkoznak azokkal az észrevételekkel, amelyeket tálcán kapnak meg a szakszervezettől. A kommunikációjuk arról szól, hogy minden rendben, pedig aki benne van, tudja, hogy hány sebből vérzik az egész. És már a középvezetés sem mer támogatóan fellépni, mert félti az egzisztenciáját – sorolta Salamon Lajos.

Van hivatástudat, amelyről úgy látják, hogy egyre jobban kopik, így szerinte ami még a pályán tartja őket, az a munkarendjük, a 24-48-as beosztás, mert lehet másodállást vállalni. De ha valaki késő estig dolgozik, akkor egy fáradt, kiégett ember érkezik a szolgálatba.

Nemsokára mennek Lengyelországba egy V4-es tűzoltószakszervezeti konferenciára – mondta Salamon Lajos – és azt látják, hogy a visegrádi országok között az utolsó helyen vannak a magyarok, mind szakmai, mind fizetésbeli, mind nyugdíjszempontból. A többi országban még van korkedvezményes nyugdíj, és szerinte ennek nemcsak a tűzoltóknál és a rendvédelemben, hanem a vegyiparban, közlekedésben is alapvetőnek kellene lennie.

A szakszervezeti felmérést a Népszava szemlézte, a kérdőívet 1392 tűzoltó töltötte ki. A megkérdezettek több mint fele minimum 50 százalékos, 38,5 százaléka 50 százalék feletti fizetésemelést szeretne. A tűzoltók 88,6 százaléka szerint járna a kedvezményes nyugdíj 25 év aktív szolgálat után, és a válaszadók csaknem fele választaná a 25 év szolgálatot és betöltött 50 éves kort ennek feltételeként.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Katasztrófavédelem/Facebook)

Reggeli gyors 
2019.08.26. 07:30
Műsorvezető: Szénási Sándor