„Klubrádió
A lényeg

Hatalmas tűz Békéscsaba belvárosában

21/05/2019 18:51

| Szerző: Klubrádió

Leégett az István-gőzmalom Békéscsabán. A műemléki épületben kitört tűzhöz több tűzoltó egység vonult ki. A malomban égő tűz miatt a közeli kórház és kollégium is veszélybe került.

 

 

2019. május 21. A lényeg-részlet/helyszíni beszámoló a békéscsabai tűzről
03:23
00:00
Kigyulladt az egykori István-gőzmalom épülete kedd délután Békéscsabán, a belvárosban található hat emeletes ipari műemlék teljes terjedelmében égett – mondta el a Klubrádiónak egy helyi lakos.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a környéket a rendőrség lezárta. Az elsődleges információk szerint a tűz több gépjárművet is megrongált, sérültekről kedd estig nem érkezett információ. A helyszínre a helyszínre a legmagasabb, V-ös kiemelt fokozatban a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat is riasztották.

Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték meg a lángok elfojtását, amelyek az oltás ellenére is gyorsan terjedtek a helyi Réthy Pál Kórház-kórház közelében álló nagy méretű épületben. Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete is beszakadt. Több mint 60 tűzoltót rendeltek a tűz körülhatárolására, azonban a szél és az óriási hőterhelés következtében este 7 óra után a tűz átterjedt az égő malom melletti lisztraktár épületére is.

A tűz miatt a Klubrádió információi szerint a közeli kórházat, és egy kollégiumot is elkezdtek kiüríteni. 


Az 1853-ban épített békéscsabai malom Magyarország második legnagyobb gőzmalma volt. 1915-ben egy lisztrobbanás következtében egyszer már kigyulladt, és súlyos károkat szenvedett. Egy működő malomban általában a gépek súrlódása miatt robbanásszerűen belobbanó lisztpor okoz tüzet. Most erről nem lehetett szó, mert az egykori üzem már nem működik, a műemlék üres volt.

A lényeg/Helyszíni beszámoló a békéscsabai tűzről
2019. május 21., kedd 18.30