„Támogassa
Reggeli gyors

A „talpas” rendőröknek kellene pénzt adni

7/12/2020 20:21

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány csak növeli a feszültséget a rendvédelmi dolgozók, és a honvédség tagjai között. Az utóbbiakat jobban fizetik. Felmondási hullámra lehet készülni a rendőrségnél.

 

Általános covid-szűrés nincs a rendőröknél, tűzoltóknál, büntetés-végrehajtási dolgozóknál, legfeljebb akkor végeznek tesztet, ha valakinél felmerül a gyanú, hogy fertőzött. Az illető munkatársait már nem szűrik, a kontakt-kutatás szinte ismeretlen fogalom. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ez a helyzet, feltehetően sajnálja a pénzt a kormány.

A börtönökben is megjelent a járvány, bár eddig azt hangoztatták, hogy azokban aztán tökéletes a biztonság. A fogvatartottak közül ketten meghaltak, és két bv-dolgozó is a betegség áldozata lett. A rendőrök 7 százaléka fertőzött. Már ott tartanak, hogy az iskolákból éppen csak kikerült fiatalokat vezényelnek Budapestre, akiknek esélyük sincs arra, hogy a fővárosban telepedjenek le. Béremelés nem volt, kilátás sincs rá, az egyszeri, alkalmi juttatások, mint most a 10 százalék pótlék, nem sokat segítenek, azok nem épülnek be az alapbérbe, a későbbiekre semmi hatásuk nincs. A rendőri vezetők pénzét jócskán megemelték, ám Bárdos Judit szerint ez csak élezi a helyzetet. A „talpas” rendőröknek kellene valamit adni, hiszen ők vannak az utcán.

Az is rontja a hangulatot, hogy a járőrözésre kivezényelt katonák kapnak 10.000 forintot, míg a velük együtt dolgozó rendőrök csak bruttó 190 forintban részesülnek óránként, egy éjszakai szolgálatban. És akkor a tűzoltókról még szó sem esett.

A rendkívüli helyzetben senki sem távozhat az állományból, nem lehet felmondani. Bárdos Judit azonban arra számít, hogy a veszélyhelyzet elmúlása után, amikor ez a tilalom is megszűnik, nagyon sokan fogják elhagyni a rendvédelmi szervezeteket. És nem lesz könnyű egyik napról a másikra rendőrt, tűzoltót, börtönőrt találni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.12.07. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor