„Klubrádió
A lényeg

A szakszervezet elnöke úgy vitte el színésztársa elöl az olcsó szinkront, hogy nem tudta, mit vállal

27/02/2024 08:00

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Csernák János színésznek az új Liam Neeson-film szinkronizálásért 40 ezer forintot ajánlott csak fel állítása szerint a Laborfilm stúdió gyártásvezetője. Miután kétszer ennyit kért, lecserélték a munkáról. A Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz) elnöke, Mihályi Győző színész vállalta el helyette a szerepet. Mihályi egy hét után erősítette meg ezt a hírt egy Csernák Jánosnak címzett nyílt levélben, amit a Klubrádiónak is elküldött válaszként. A levélből kiderül az is, hogy Richard Gere szinronizálását is elvállalta most ugyanígy, amit szintén Csernák szinkronizált a legtöbbször.

Pikánsnak nevezte Csernák János egy hete egy nyilvános Facebook-kommentben, hogy a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz) az elnöke, Mihályi Győző vállalta el helyette a Csernák által alacsony bér miatt visszaadott Liam Neeson-szinkronmunkát. Liam Neeson északír színészt 26 filmben szinkronizálta Csernák János a szinkron adatbázis (ISzDb) szerint, Mihályi Győző egyszer. Csernák ezt írta akkor Mihályi szerepvállalásáról: "Nála jobban kevesen ismerik a körülményeket. Pontosan neki kellene az ilyen anomáliák ellen fellépni, de nem." 

Mihályi most válaszolt a felvetésekre Csernák Jánosnak írt nyílt levelében, ami a szakszervezete honlapján is megjelent. A részletekről Mihályi Győző ezt írja: "Te is tudod, hogy SMS érkezik minden szinkron munkáról; időpont- egyeztetés, gázsi megbeszélés, tekercsszám. Nekem 132 tekercsről jött felkérésem…  Ára: ennyi és ennyi. Én is alkudoztam, természetesen fölfelé, de óvatosan… Nagy előny, hogy 2 percre lakom a stúdiótól… Elfogadták, odamentem. Ez még a botrány kirobbanása előtt történt, természetesen: a stúdió megvolt, az időpont, a színészek, rendező, hangmérnök, stb. A helyszínen derült ki, mi lesz a feladat, semmit nem tudtam az előzményekről, sőt arról sem, hogy kit fogok szinkronizálni… Két filmre hívtak, az egyik színész Richard Gere volt Susan Sarandonnal, a másik az általad oly sokszor megszólaltatott színész: Liam Neeson. Nem mondom, hogy te nem fedted volna jobban a figurát, és a nézők is téged szoktak meg, de véleményem szerint vállalható a színvonal, ami végül is megszületett. Azt hittem te már megcsináltad az eredeti változatot, és ez most egy kisebb csatornának készül… Hallottunk már ilyet… Nem  gondolom, hogy ezzel átvenném a helyed Neeson szinkronizálásában. Semmiképpen nem áll szándékomban. Tudomásom szerint a megrendelőnek jelezték a kérésedet, de ő nemet mondott rá. Végül is az ő pénze… Lehet, hogy őt kéne megkeresned a kifogásaiddal - írta Mihályi, majd később hozzátette: A magam részéről ezt az ügyet lezártnak tekintem."

Több színésszel beszéltünk, Mihályi levele kapcsán az a kifogásuk, hogy a szakszervezet elnöke úgy vállalt el két szinkronmunkát, hogy nem tudta kit szinkronizál, hisz akkor nem tudja, kinek az állandó hangját vállalja el. Így - látatlanban - szakszervezeti tag munkáját is elvállalhatta volna. A színészeknek azzal is kifogásuk van, hogy miután megtudta, nem volt igénye arra, hogy megkérdezze Liam Neeson állandó hangját, miért mondta azt a munkát vissza. Bár ezzel kapcsolatban Mihályi hangsúlyozta, hogy Csernák nem szakszervezeti tag. Ami a legjobban zavart mindenkit, hogy azt írja, részéről lezártnak tekinti az ügyet anélkül, hogy nyilvánosan bocsánatot kért volna. 

Mihályi leveléből kiderül az is, hogy Liam Neeson mellett Richard Gere amerikai színész szinkronizálását is elvállalta most ugyanígy. Csernák erről azt írta: "Richard Gere-t szegény Szakácsi Sándor halála óta én szinkronizáltam a legtöbbször, az ISzDb oldal tanúsága szerint is. Tehát Mihályi áldásos közreműködésével nem egy, hanem két filmről váltottak le." Itt kevésbé látványosak a számok: Csernák Richard Gere-t tízszer, Mihályi Győző ötször szinkronizálta.

"Valóban, egyetértek: alul vagyunk fizetve! - tért át Mihályi Győző a levelében az árakra. - Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy  egyénileg  árazza be magát: pl.: 4- 5- 600 forint/tekercs, attól függően hol tart, streaming: 6-7- 800.-ft/tekercs, mozifilm: 1000-1200 forint/tekercs. Erre általában több pénz van."

Mihályi Győző teljes nyílt levele itt olvasható.

Ahogy Csernák János fogalmaz erről a nyílt levélről egy új Facebook-posztjában: "Mint Mihályi Győző színész, elkövetsz egy erkölcsileg minimum kifogásolható dolgot, aztán pedig, mint Mihályi Győző, a SziDosz elnöke a szakszervezet honlapján közzétett Nyílt levélben megpróbálod megvédeni saját magadat. (...) Ami a szakszervezetbe való belépésemet illeti, köszönöm a meghívásodat, de nem. Elmulasztottad a történelmi lehetőséget, hogy némi önkritikát gyakorolva akár, a SziDoszt olyan magasságokba emeld, ahol a Közösség érdek érvényesítése jog és kötelesség. "