„Klubrádió
A lényeg

Csernák János: Pikáns! A szakszervezet elnöke vállalta el helyettem Liam Neeson szinkronizálását

15/02/2024 13:37

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Botrányt kavart Csernák János szinkronszínész Facebook-posztja, ami szerint az új Liam Neeson-film szinkronizálásért 40 ezer forintot ajánlott fel a Laborfilm stúdió gyártásvezetője. Miután kétszer ennyit kért, leváltották. A színész friss kommentje szerint a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz) elnöke vállalta el helyette a szerepet. Ezt a szakszervezet nem erősítette meg, a gyártócég nem nyilatkozik.

"Azért azt tisztázzuk, hogy egy A-ligás világsztár filmjének szinkronjáért (közel 100 tekercsről beszélünk), számomra egy vásárlás, adott esetben két tank benzin összegét, 40 valahány ezer forintot felajánlani, amiből még lejön az adó, és a benzinköltség (mindenki tudja, hogy vidéken lakom), úgy gyalázat, ahogy van, egyenesen sértés. Az meg, hogy én rákértem ugyanennyit és nem adták meg, piti szemétség" - tette közzé a Facebook-oldalán a színész a Laborfilm gyártásvezetőjének írt válaszlevelét, amit akkor írt, amikor értesítés nélkül leváltották az új Liam Neeson-film szinkronszerepéről. Csernák János az Internetes Szinkron Adatbázis szerint huszonhat filmben adta eddig az északír színész hangját. A 71 éves magyar színész eddig 692 film szinkronizálásában vett részt, legtöbbször Harrison Fordot szinkronizálta, őt negyvenszer.

Felháborító szerinte, hogy a Laborfilm Szinkronstúdió gyártásvezetője emelt gázsiigénynek tartotta, hogy 80 ezer forintot kért 40 ezer helyett a munkáért. A szinkronszínészek alacsony bérezése az egész magyar szakmát érinti. "Ez a rablás, szarrágás már tűrhetetlen, ami a szinkronnal kapcsolatban folyik. Névtelen, arctalan senkik döntenek évtizedek munkájáról, a nézők igényeit, szimpátiáját leszarva! Pár ezer forintos megtakarítás miatt?" – teszi föl a kérdést a posztban Csernák. "Azért gratulálok annak a kollégának, aki helyettem elvállalta ennyiért."

 
Csernák János Facebook: Csernák János oldala
 

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz) a Szinkron Alapszervezete (SziA) egy pici szervezet. Mi csak megpróbálunk mediátorként működni ebben a kérdésben, mondta a SziA alapszervezet alelnöke, Makranczi Zalán a Klubrádiónak. Összefogást sürgetnek, hiszen akkor tudnak erőt mutatni a megrendelők felé, ha a szinkronban dolgozók nagy része belépne a szakszervezetbe, például Csernák Jánost is szeretettel várják. Mint írták: "Aki nem tag, tehát nem tesz lépést a közös érdekképviselet irányába, annak sérelmeit morális indíttatásból, szimbolikusan felhangosíthatjuk, ám ez nem kötelességünk, és az ellenoldali tárgyalófelek sem kötelesek komolyan foglalkozni az őt érintő kéréseinkkel."

Ugyanakkor meglepő fordulat lehet az ügyben, amit Csernák János egy napja kommentelt a posztjához, hogy tudomása szerint épp a Színházi Dolgozók Szakszervezetének az elnöke (alájuk tartozik a Szinkron Alapszervezet) vette át a szinkronszerepét. "Az illetőt Mihályi Győzőnek hívják, és nem mellesleg, ő a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz) elnöke. Pikáns, nem? Nála jobban kevesen ismerik a körülményeket. Pontosan neki kellene az ilyen anomáliák ellen fellépni, de nem. Ezért van aztán az, hogy a SziA elnöke sem engem támogat ebben a szégyenletes ügyben. Úgy ad ki állásfoglalást, hogy csak a Laborfilm nevű képződményt hallgatta meg. Itt tart most a magyar szinkron, és érdekképviseletei" - írta kommentjében Csernák János.

Írtunk kérdést Mihályi Győzőnek, valóban ő vállalta-e a feladatot, még nem válaszolt. Ugyanakkor az ISzDb szerint Liam Neesont magyarra Csernák János mellett Gáti Oszkár, Kovács István szinkronizálta legtöbbször: nyolcszor illetve ötször. Mihályi Győző eddig egyszer szinkronizálta. A Laborfilm stúdió email-címe nem működik, az SziA-n keresztül jelentkeztünk náluk, nem kívánnak nyilatkozni.