„Támogassa
Esti gyors

A Sámán dala – Szénási Sándor jegyzete

20/09/2023 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Dronov énekel. A kulcsszó a szeretet. Szeretem Mását. Szeretem a hazámat. Azért szeretem, mert orosz vagyok. Szeretem a hőseinket, akik megvédik az ellenség által megtámadott hazánkat. Így lesz az agresszor mártír ezen a forró, érzelemdús pétervári estén, így fakad könnyekre a hóhér.

2023. szeptember 20. Esti gyors-részlet (2023.09.20. Szénási Sándor jegyzete)
03:40
00:00

Most egy koncertről fogunk beszélni. A koncert Szentpétervár Gazprom stadionjában esett meg, és a híres énekes, a 31 éves Jaroszlav Dronov adta, aki ma a Kreml egyik legélesebb kése a közvélemény hazafias nevelése, az ukrán és Nyugat-gyűlölet, valamint a Vlagyimir Vlagyimirovics-ban való feltétlen hit ügyében.

Dronov egyébként Sámán néven lép fel, ami, tekintve a nagyorosz nacionalizmus üzenetét, amit az énekes a "szeretet" fogalmába csomagolva ad el, adhat némi okot a csodálkozásra, hiszen a sámán szó szibériai, konkrétan tunguz eredetű, vagyis egy természetvalláshoz tartozik, az orosz ortodoxia meg nagyon nem ilyen. De aztán belátjuk, hogy Dronov-nak a Kreml kavarta kotyvalékában ez a legkisebb zavaró tényező.

Szóval a koncert, ahogy azt a Meduza nevű független hírportál megírja. Jönnek a nézők, sokuk vállán az Orosz Birodalom sárga, fekete és fehér zászlaja, középen a kétfejű sassal, csakhogy tudjuk: Putyinnak az Ukrajnával kapcsolatos terveit a populáció jelentős része pontosan veszi le. A mai, köztársasági zászló is jelen van, a szervezők osztogatják a hazafias hangulat, illetve a mentális zagyvaság ébrentartása végett. A portál mellesleg megjegyzi, hogy a rajongó zöme ötvenes nő. A Sámán harmincegy éves. Vagyis vannak, akik egy szőke, izmos fickóért járnak koncertre, az agymosás külön ajándék.

Sámán előbb helikopteren, aztán motorral érkezik, ezüst színű dzsekije vállán az orosz színekkel, de sisakján is ott vannak a fehér, kék, vörös sávok, mögötte szintén orosz színű jelzőfények, aki nem teljesen hülye, itt egy életre megtanulja, hol a helye.

Dronov énekel. A kulcsszó a szeretet. Szeretem Mását. Szeretem a hazámat. Azért szeretem, mert orosz vagyok. Szeretem a hőseinket, akik megvédik az ellenség által megtámadott hazánkat. Így lesz az agresszor mártír ezen a forró, érzelemdús pétervári estén, így fakad könnyekre a hóhér.

Sámán felolvas egy levelet, ami Makiivkából, Donyeckből jött, és egy bizonyos Nyikita írta, aki arra vágyik, hogy egyszer jelen lehessen a koncertjén. És mit tesz Isten, illetve az ő Sámánja, az énekes titkára bejelenti, hogy Nyikita itt van a tömegben, mire az követelni kezdi Nyikitát a színpadon is, de nem jön fel senki, és a kameramanok sem találják őt a nézőtéren. Később kiadnak egy üzenetet, amelyben Nyikita hálát nyilványít a jelenlétéért. A Meduza lenyomozza az üzenet forrását, és megtalálja egy fiatalember fotóját, pólóján az orosz győzelmi "Z” jellel, egy usánkás macska képét, a háttérben sarló-kalapácsos vörös zászlóval, más fotókon pedig orosz birodalmi, szovjet, és mai orosz jelképek halmazával.

Sámán közben átöltözik. A ruhája fekete bőr, a szovjet titkosszolgálat, az NKVD uniformisa.

Kiválaszt egy lányt a tömegből, felhívja a színpadra, és gyengéden táncol vele. A lány elájul a karjaiban, a segédek kiviszik, Páran hangosan röhögnek a csinált jeleneten, más lányok sírnak.

Közben Sámán huszárnak öltözik.

A vége a himnusz. Aztán az üres nézőtér, amelyet orosz papírzászlócskák borítanak, a rajongók meg viszik haza az üzenetet, amiben ők a cári Oroszország alattvalói, egyben szovjet kommunisták is, de persze Lenin mellett Putyin is elfér abban a hatalmas szívben. És számukra mindez egyszerű és világos.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. szeptember 20-i adásában hangzott el.