„Klubrádió
Hetes Stúdió

A részvétel a fontos

16/02/2020 16:07

| Szerző: Klubrádió

A részvételi költségvetés nem újkeletű találmány a világban, idehaza azonban még inkább csak ismerkedünk a fogalommal. Egy új kiadvány most segít eligazodni azoknak az önkormányzatoknak, akik komolyan gondolják, hogy bevonnák az embereket a döntéshozásba. Vendégünk a szerző: Merényi M. Miklós a K-Monitortól.

2020. február 15. Hetes Stúdió-részlet/Merényi Miklós (20.02.15.)
11:27
00:00

Mi az a részvételi költségvetés? Érdemes először tisztázni ezt a fogalmat, mert sokan mást értenek rajta.

Alapvetően egy évente ismétlődő eljárásról van szó, amikor a helyi közösség tagjait közvetlenül bevonják abba a folyamatba, amelyben közösen határozzák meg, mire költsön az önkormányzat. Merényi M. Miklós szerint két fontos szempont van, amitől részvételinek nevezhető egy költségvetés:

- ez egy demokratikus közvita, azaz online vagy offline összegyűlnek, megbeszélik a helyi problémákat és arra javaslatokat tesznek;

- valódi hatalma van a döntéshozatalban a lakosságnak, mert formálisan is, konkrét forintokról dönthetnek a polgárok, nemcsak ígéretek és PR-akciók vannak a döntés hátterében, hanem eldönthető, mire, mennyit és mikor költsön az önkormányzat.

Ha kíváncsi a további részletekre is, hallgassa meg a beszélgetést, vagy olvasson, nézzen utána a részvételiségnek: A Friedrich-Ebert-Stiftung megbízására készült ingyenesen letölthető kiadvány bemutatója február 14-én a józsefvárosi Kesztyűgyárban történt, utána kerekasztal-beszélgetés zajlott le - az alábbi videón megtekintheti.

Hetes Stúdió
2020. február 15. szombat 15:00